Januari 2013
2013
Selectie werkzaamheden
-
Januari
-
Aan het begin van het nieuwe jaar ontving Hare Majesteit de Koningin in het Koninklijk Paleis Amsterdam traditiegetrouw een groot aantal vertegenwoordigers van de Nederlandse samenleving. Enkele honderden gasten wisselden op 15 januari tijdens deze Nieuwjaarsontvangst hun goede wensen voor het nieuwe jaar uit. Ieder jaar wordt een bepaalde sector in de schijnwerpers gezet. In 2013 waren vertegenwoordigers van de land- en tuinbouw en de veehouderij uitgenodigd. Onder hen een komkommerteler, een varkensdierenarts, een imker, een geitenhouder, een handelaar in groentezaden, een deskundige in beperking van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, een tomatenteler die gebruik maakt van aardwarmte, een producent van diervriendelijke stallen en een aantal agrarische ondernemers met een biologisch bedrijf.
Op 16 januari vond de traditionele Nieuwjaarsontvangst plaats voor de leden van het Corps Diplomatique en vertegenwoordigers van internationale organisaties. -
Hare Majesteit de Koningin bracht in januari 2013 staatsbezoeken aan het Sultanaat Brunei Darussalam en de Republiek Singapore. De Prins van Oranje en Prinses Máxima vergezelden haar.
Brunei ligt in het noorden van het eiland Borneo en is een van de rijkste landen ter wereld, voornamelijk dankzij de productie van aardolie en aardgas. Shell is er al meer dan tachtig jaar actief. Het land beschikt over grote natuurlijke rijkdommen. Meer dan de helft van het land bestaat uit tropisch regenwoud. Samen met buurlanden Maleisië en Indonesië werkt Brunei aan het behoud van de indrukwekkende natuur in het hart van Borneo, waar onder andere de orang-oetan en de dwergolifant leven. De Koningin besteedde daar bijzondere aandacht aan in haar toespraak tijdens het staatsbanket aangeboden door Sultan Haji Hassanal Bolkiah. “Bij ons ziet men het vlakke land met rechte sloten en bomen die veelal netjes in rijen zijn geplant, bij U het mysterieuze regenwoud waarin nog elke maand nieuwe planten en diersoorten worden ontdekt. Als een magnifieke groene tempel overspant het tropisch regenwoud een groot deel van Uw land. Dit is een rijkdom die niet in geld is uit te drukken.”
Het dynamische Singapore laat zien dat een land ook ver kan komen zonder bodemschatten en natuurlijke rijkdommen. “Kennis is de grondstof, geloof in eigen kracht de energiebron”, zei de Koningin tijdens het staatsbanket aangeboden door president Tony Tan Keng Yam. Versterking van de economische betrekkingen was zowel in Singapore als in Brunei een belangrijk thema.
-
Prinses Laurentien las tijdens het Nationale Voorleesontbijt op 23 januari voor aan kleuters van de Brede Buurtschool de Krullevaar, in de Haagse wijk Escamp. Het Voorleesontbijt is de start van De Nationale Voorleesdagen. In 2013 werden deze Voorleesdagen voor de tiende keer georganiseerd. Doel is het bevorderen van voorlezen aan kinderen, opdat die op jonge leeftijd vertrouwd raken met lezen. De Prinses las voor uit ‘Nog 100 Nachtjes Slapen’ van auteur en illustrator Milja Praagman.
Prinses Laurentien heeft speciale aandacht voor de aanpak van laaggeletterdheid, binnen en buiten Nederland. Ze werkt daar in verschillende functies actief aan mee. Tot eind 2013 was zij voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven. “Mijn betrokkenheid met het thema blijft”, aldus de Prinses. “Het onderwerp laaggeletterdheid staat op de kaart. Toen we tien jaar geleden begonnen, dachten we dat problemen met lezen en schrijven alleen in andere landen voorkwamen. We hebben veel meer inzicht in het onderwerp gekregen en dat heeft geleid tot een sneeuwbaleffect; we werken nu samen met 400 organisaties om laaggeletterdheid te bestrijden en te voorkomen.”
-
In een korte toespraak op radio en televisie kondigde Koningin Beatrix op 28 januari haar aftreden aan. “Het is met het grootste vertrouwen dat ik op 30 april van dit jaar het Koningschap zal overdragen aan mijn zoon, de Prins van Oranje. Hij en Prinses Máxima zijn ten volle op hun toekomstige taak voorbereid. Zij zullen ons land met toewijding dienen, getrouw de grondwet onderhouden en met al hun talenten een eigen invulling geven aan het Koningschap. Gesterkt voel ik mij door de gedachte dat het plaats maken voor mijn opvolger niet betekent dat ik afscheid neem van u. Ik hoop dat ik velen van u nog dikwijls kan ontmoeten. Ik ben u diep dankbaar voor het vertrouwen dat u mij heeft gegeven in de vele mooie jaren waarin ik uw Koningin mocht zijn.”
-
De Koninklijke Marine is het oudste onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht. In 2013 bestond dit krijgsmachtdeel 525 jaar. Prinses Máxima bracht op 29 januari een werkbezoek aan de Koninklijke Marine in Den Helder. Zij werd ontvangen door de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom en sprak met marinepersoneel over hun werk. De Koninklijke Marine zet zich met vloot en mariniers wereldwijd in voor veiligheid op en vanuit zee. Een belangrijk onderdeel daarbij is het beschermen van koopvaardijschepen tegen piraterij. De Prinses bezocht Hr.Ms. Johan de Witt. Dit amfibisch transportschip is in 2013 onder andere ingezet in de EU-missie tegen piraterij bij Somalië. De Nederlandse marine werkt ook mee aan de opleiding en training van lokaal kustwachtpersoneel. Zo helpt Nederland, samen met zijn bondgenoten, de scheepvaartroutes langs de kust van Afrika veiliger te maken. Nederland heeft een groot economisch belang bij veilige vaarroutes. Jaarlijks passeren zo’n 20.000 tot 30.000 schepen de Golf van Aden. Een groot deel daarvan is op weg naar de haven van Rotterdam.
-
Prinses Máxima ontmoette op 31 januari een aantal mensen met een werkstraf in een werkplaats van Reclassering Nederland in Arnhem. Zij repareren tweedehands gereedschap dat is ingezameld door de Stichting Gered Gereedschap. Het gereedschap is bestemd voor technische opleidingen en startende ondernemers in Afrika. Reclassering Nederland heeft als doel te voorkomen dat mensen die een delict hebben gepleegd, opnieuw in aanraking komen met Justitie. Delictplegers worden aangespoord hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en hun leven anders in te richten. Reclassering Nederland controleert en begeleidt deze mensen en ziet erop toe dat zij hun afspraken nakomen. Jaarlijks krijgen ongeveer 30.000 mensen in Nederland een werkstraf opgelegd bij een bedrijf of organisatie. Reclassering Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering daarvan.
Een van de organisaties waarmee Reclassering Nederland samenwerkt, is Stichting Gered Gereedschap. Dit is een vrijwilligersorganisatie die oud gereedschap in Nederland verzamelt en repareert. Ieder jaar levert Stichting Gered Gereedschap 100.000 stuks opgeknapt gereedschap (dat zijn tien zeecontainers vol) aan technische scholen en startende ondernemers in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. “Wij zijn trots vandaag het werk van Gered Gereedschap te mogen laten zien en daarbij de samenwerking met de Reclassering. Wij hebben immers een gezamenlijk doel; mensen nieuwe kansen geven”, zei Marga Kuperus (Bestuursvoorzitter van Stichting Gered Gereedschap) bij het bezoek.
-