Februari 2013
2013
Selectie werkzaamheden
-
Februari
-
De Prins van Oranje ging op 5 februari op bezoek bij Echte Mannen in Rotterdam. Echte Mannen is een initiatief voor mannen die om wat voor reden dan ook in een sociaal isolement leven. Vaak komt dat isolement voort uit werkloosheid, schulden, verslaving of persoonlijke moeilijkheden. Doel is de deelnemers te helpen bij het aanpakken van de eigen problemen en het aanboren van de eigen talenten. Dit gebeurt door wekelijkse groepsbijeenkomsten, trainingen, workshops en vrijwilligerswerk.
Echte Mannen is opgezet door het Centrum Voor Dienstverlening (CVD). Het CVD neemt met het initiatief deel aan het Oranje Fonds-programma Man 2.0. De Prins van Oranje sprak tijdens zijn bezoek met mensen van de organisatie over de methode en toekomstplannen van het project. Aansluitend vertelden deelnemers over hun ervaringen en over hun inspanningen om hun leven weer op de rails te krijgen.
-
De Prins van Oranje bracht op 6 februari een bezoek aan VDL Groep in Eindhoven en Hapert. Dit bedrijf ontving in mei 2012 de Koning Willem I Prijs. Deze prijs gaat naar ondernemingen die hebben laten zien dat ze durf, daadkracht, duurzaamheid, doorzettingsvermogen en innovatie succesvol weten te combineren.
VDL Groep is een industriële onderneming die zich toelegt op de ontwikkeling en productie van bussen, de assemblage van auto’s en de productie van systemen die worden toegepast in onder andere verpakkingsmachines, koelinstallaties en medische apparatuur. Het bedrijf heeft een sterke positie in de toeleveringsbranche en produceert hoogwaardige producten uit metaal en kunststof. De basis van het familiebedrijf werd in 1953 gelegd door de vader van huidig directeur-eigenaar Wim van der Leegte. In 2013 had de onderneming 82 werkmaatschappijen met in totaal 9.000 medewerkers, verspreid over 18 landen. De Prins bezocht twee van de 82 VDL-bedrijven, waaronder de bakermat van de onderneming: VD Leegte Metaal in Hapert, toeleverancier in de metaalindustrie. Het tweede bedrijf dat de Prins bezocht was VDL ETG in Eindhoven. In deze fabriek worden systemen en modules geproduceerd voor onder andere de chipindustrie en de zonne-energiesector.
-
Prinses Máxima sprak 14 februari bij de opening van de vijfde editie van het WOMEN Inc. Festival dat plaatsvond naast de Huishoudbeurs in Amsterdam RAI. WOMEN Inc. is een onafhankelijk platform dat vrouwen verbindt en individuele ontplooiing bevordert. Het brengt vrouwen bij elkaar van verschillende leeftijden, culturen en disciplines op nationaal en internationaal niveau.
De Prinses wijdde haar toespraak aan de financiële zelfredzaamheid van vrouwen in Nederland. Als het om het huishoudboekje gaat hebben Nederlandse vrouwen een sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel, volgens de Prinses. Maar zij wees ook op de keerzijde. “Veel vrouwen denken onvoldoende na over de financiële risico´s die ze in hun leven lopen. Bijvoorbeeld over wat er kan gebeuren als ze oud worden, of als ze alleen komen te staan. Het is de vrije keuze van elke vrouw hoe zij haar leven inricht. Dat is immers de kern van emancipatie: zelf mogen kiezen. Maar het is wel heel belangrijk om de mogelijke gevolgen van die keuzes onder ogen te zien. Vrouwen moeten weten wat ze waard zijn. Zich bewust zijn van de kwetsbaarheden in hun financiële positie, nu en in de toekomst. En in actie komen als dat nodig is.”
-
Hare Majesteit de Koningin bracht 27 februari een bezoek aan het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan. Zij sprak tijdens haar bezoek met de bewoners van het tehuis, het personeel en vrijwilligers. Verder bezichtigde zij de jubileumexpositie over 150 jaar Bronbeek.
Bronbeek biedt inwoning en zorg aan vijftig veteranen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Het museum beheert een omvangrijke collectie en geeft met tentoonstellingen en educatieve activiteiten een historisch beeld van Nederlands-Indië en het KNIL. Verder biedt Bronbeek gelegenheid tot herdenken bij de diverse monumenten op het landgoed en is het een plaats van samenkomst voor veteranen en reünisten. Bronbeek is onderdeel van het ministerie van Defensie. Het was ooit eigendom van Koning Willem III die het in 1859 schonk aan de Staat der Nederlanden om er een tehuis voor militair invaliden te vestigen. Dit opende in 1863 zijn deuren.
-