April 2013
2013
Selectie werkzaamheden
-
April
-
De Prins van Oranje gaf 3 april het startsein voor de officiële productie van de nieuwe DAF XF, ontwikkeld voor de Euro 6-emissie-eisen. DAF investeerde een miljard euro in een compleet nieuwe voertuigserie en in aanpassingen van haar fabrieken in Eindhoven en Westerlo om de productie van de nieuwe generatie trucks mogelijk te maken. De Prins reed zelf de eerste nieuwe (oranjegekleurde) DAF van de productieband. DAF-medewerker Tom Pinxten assisteerde hem daarbij: “Ik heb hem gezegd waar de versnellingspook zat en de handrem, maar hij wist alles goed te vinden”.
Euro 6 is per 1 januari 2014 in de Europese Unie van kracht geworden. In vergelijking met de Euro 5-norm wordt de emissie van stikstofoxiden (NOx) met 77% teruggebracht en die van roetdeeltjes met 66%. Voor DAF was de nieuwe emissie-wetgeving aanleiding een compleet nieuwe serie voertuigen te ontwikkelen. De XF voor het vervoer over de lange afstand is het topmodel.
DAF Trucks N.V. is een dochteronderneming van het Amerikaanse PACCAR Inc. Het bedrijf produceert lichte, middelzware en zware trucks. Er werken 8.000 mensen.
-
Hare Majesteit de Koningin bezocht 3 april in Amsterdam de galavoorstelling ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum van Koninklijk Theater Carré. Artiesten als Liesbeth List en Paul van Vliet brachten een ode aan het beroemde theater. Ook Vera Mann, Simone Kleinsma, Wende Snijders, Marco Borsato, Hennie Vrienten en vele anderen traden op. De aanwezigheid van de Koningin werd door artiesten en publiek zeer gewaardeerd.
Oscar Carré opende in 1887 het theater aan de Amstel met de openingsvoorstelling ‘Groote Parade Gala in de Hoogere Rijkunst, Paardendressuur en Gymnastiek’. In de loop der tijd groeide Carré uit tot een begrip in Nederland; een theater dat ruimte biedt aan de meest uiteenlopende genres, waaronder circus, cabaret, revue, dans, musical, opera en liedkunst.
Tijdens de jubileumavond werd speciale aandacht geschonken aan acteur Jeroen Willems. Hij overleed op 3 december 2012 plotseling tijdens de repetities voor de jubileumvoorstelling, die aanvankelijk op die dag zou plaatsvinden. Jeroen Willems is 50 jaar geworden.
-
Op 4 april was de Prins van Oranje in Groningen om zich te oriënteren op de verschillende kanten van de gaswinning. De Prins sprak in Dorkwerd met negen bewoners uit Loppersum en Eemsmond die zich zorgen maken over een verhoogd risico op aardbevingen in Noordoost-Groningen. Aardbevingen als gevolg van gaswinning zorgen voor veel onrust in de regio. Onder de mensen met wie de Prins sprak, was Corine Jansen van de Groninger Bodem Beweging (GBB). “De kroonprins was zeer geïnteresseerd en betrokken en de GBB is blij dat we deze kans hebben gekregen.”
De Prins ging ook kijken bij Energy Transition Centre, een proeftuin voor toegepast onderzoek waarin bedrijven, overheid en onderwijs samenwerken aan de toekomstige energievoorziening. Daarna ging hij naar GasTerra in Groningen voor de opening van het nieuwe kantoor.
-
Hare Majesteit de Koningin opende 5 april het nieuwe Philips Museum. Het museum is gevestigd in de eerste gloeilampenfabriek van Philips in het centrum van Eindhoven. Hier werd in 1891 met kooldraad de allereerste gloeilamp geproduceerd door Gerard Philips. De expositie vertelt bezoekers het verhaal van de onderneming vanaf het prille begin tot en met de nieuwste ontwikkelingen zoals straatverlichting met bewegingssensor. Natuurlijk ontbreken ook de eerste Philipsradio uit 1927 en de eerste Philipstelevisie uit 1952 niet. De Koningin kreeg een lightbox met een afbeelding van haar grootmoeder Koningin Wilhelmina die in 1927 vanuit Eindhoven via de radio de bevolking van Nederlands-Indië toesprak. Olga Coolen (directeur van het Philips Museum): “Dat was een bijzonder moment, ook voor Koningin Wilhelmina zelf, die voor het eerst zich zo dichtbij Nederlands-Indië voelde”.
Na de rondleiding door het museum bracht de Koningin een werkbezoek aan Philips Research op de High Tech Campus Eindhoven. Hier hoorde zij meer over innovaties in de gezondheidszorg om behandelingen van onder meer kanker en hart- en vaatziekten voor patiënten minder ingrijpend te maken. Een voorbeeld is het uitschakelen van tumorcellen met krachtige ultrasone golven (opereren zonder snijden).
-
Hare Majesteit de Koningin ontving op 7 april de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, de heer Ban Ki-moon. Hij was in Nederland voor een conferentie van de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in Den Haag. Deze internationale organisatie richt zich op een verbod op chemische wapens en de vernietiging van bestaande voorraden, zodat deze nooit meer kunnen worden gebruikt. Bijna alle landen in de wereld zijn in de OPCW vertegenwoordigd. De OPCW speelt onder meer een belangrijke rol bij de ontmanteling van het Syrische arsenaal aan chemische wapens. Op 10 december 2013 ontving de OPCW de Nobelprijs voor de Vrede.
Tijdens zijn bezoek aan Nederland sprak de heer Ban Ki-moon zijn waardering uit voor de Nederlandse inzet om de internationale rechtsorde te versterken en de verspreiding van wapens tegen te gaan. Hij wees op de vooruitgang die de internationale gemeenschap de afgelopen jaren heeft geboekt. “Dankzij de inspanningen van velen over de hele wereld, is tachtig procent van de bekende voorraden aan chemische wapens vernietigd. Het is mijn oprechte hoop dat we de honderd procent gaan halen.”
-
Prinses Máxima sprak op 9 april bij de viering van het vijfjarig bestaan van The Currency Exchange Fund in Amsterdam. Dit fonds maakt het voor kleine bedrijven in ontwikkelingslanden gemakkelijker om leningen te krijgen door de risico’s die geldverstrekkers zoals banken lopen, op te vangen. In de eerste vijf jaar heeft het fonds voor bijna 1,5 miljard euro aan leningen in lokale valuta in vijftig ontwikkelingslanden ondersteund.
Prinses Máxima sprak in haar hoedanigheid van speciaal pleitbezorger van de Secretaris- Generaal van de Verenigde Naties op het gebied van financiering voor ontwikkeling. Vanuit deze functie zet zij zich wereldwijd in om financiële diensten, zoals een bank-of spaarrekening, verzekering of lening, voor iedereen toegankelijk te maken. “Ondernemers uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië vertellen me telkens weer hoe moeilijk het is om financiering te krijgen”, aldus de Prinses. “Als we ons realiseren dat juist kleine en middelgrote bedrijven de aanjagers zijn van nieuwe werkgelegenheid en economische groei, dan is duidelijk dat er iets moet gebeuren. Het is goed nieuws dat overheden en diverse partners op veel plekken hard aan de slag zijn om de financiële infrastructuur te versterken en een klimaat te scheppen dat gunstig is voor economische ontwikkeling.”
-
Hare Majesteit de Koningin, de Prins van Oranje en Prinses Máxima waren 11 april aanwezig bij de start van de viering van driehonderd jaar Vrede van Utrecht in de Domkerk. De Koningin gaf het officiële startsein van de viering door de Domtoren ‘aan te steken’. Zij onthulde daarmee het laatste kunstwerk uit Trajectum Lumen, een route van lichtkunstwerken gemaakt voor historische gebouwen in de binnenstad van Utrecht.
De Vrede van Utrecht maakte in 1713 een einde aan een reeks oorlogen en godsdiensttwisten die Europa al lange tijd teisterde. Aan het vredesverdrag ging anderhalf jaar van dialoog en diplomatie vooraf. Circa duizend diplomaten en onderhandelaars uit heel Europa kwamen daarvoor in Utrecht bijeen. De Vrede droeg bij aan een nieuw evenwicht in Europa en was in later tijden een voorbeeld voor het oplossen van ingewikkelde internationale conflicten via de weg van onderhandelen.
Tijdens de viering in de Domkerk was onder andere Johann Sebastian Bachs gebed voor de vrede ‘Dona Nobis Pacem’ te horen. Duizenden mensen waren erbij toen de Koningin daarna vanaf het balkon van het Academiegebouw de Domtoren in het licht zette. Op het Domplein zongen velen haar toe ‘Bea bedankt!’.
-
Hare Majesteit de Koningin opende 13 april in Amsterdam het vernieuwde Rijksmuseum. Het museum heeft een ingrijpende verbouwing en restauratie ondergaan. Ook zijn nieuwe elementen toegevoegd, waardoor het museum straalt als nooit tevoren. In tachtig zalen vertellen 8.000 voorwerpen het verhaal van 800 jaar Nederlandse cultuur van de Middeleeuwen tot nu. Van alle kunstwerken keerde alleen Rembrandts Nachtwacht terug naar zijn oorspronkelijke plek. Alle andere werken zijn opnieuw gerangschikt.
Ter gelegenheid van de opening droeg Remco Campert een gedicht voor:
Eenmaal wetend wat ik miste
begon het lange uitzien
naar de ontsluiting van wat komen moesttien
jaar trage dagen
tien jaar nachten wachtenMaar nu op de dag van heden, 13 april 2013,
zijn verleden en toekomst weer open
en klinkt mijn oud geluid
in een nieuwe lente en een nieuw gebouw,
óns rijk, óns museum
óns Rijksmuseum -
De Prins van Oranje opende 18 april het nieuwe Europese Heinz Innovatie Centrum in Nijmegen. In dit onderzoekscentrum van het Amerikaanse voedingsconcern werken productontwikkelaars en voedingswetenschappers aan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van voeding en verpakkingen voor de Europese markt. Het innovatiecentrum heeft onder meer een keuken voor productontwikkeling, faciliteiten voor consumententesten en een modern microbiologisch laboratorium. Er werken ruim 200 experts uit de hele wereld. De Prins keek uitgebreid rond en testte de smaak van een door Heinz gemaakte ‘koningssoep’ als variant op de koninginnesoep.
Het Heinz Innovatie Centrum is gevestigd in de zogenoemde ‘Food & Health Valley’ in Gelderland. Deze regio profileert zich als Europees kenniscentrum op het gebied van voeding en voedingstechnologie.
-
Prinses Máxima ging 23 april op bezoek bij Stichting Gouden Dagen in Woonzorgcentrum Westerheem in Heemskerk. Deze stichting brengt wensen in vervulling van ouderen die zijn aangewezen op zorg. Hun wensen variëren van een bezoek aan het eigen geboortedorp tot een dagje uit in groepsverband. De stichting werkt nauw samen met zorginstellingen waar de ouderen wonen. Prinses Máxima sprak met ouderen, vrijwilligers en donateurs.
In de hal van Westerheem was een wensboom neergezet waarin bewoners hun grootste wens konden hangen. Aan het einde van haar bezoek, haalde de Prinses twee wensen uit de boom. Een van de bewoonsters kreeg de kans een rondvaart in Amsterdam te gaan maken. De andere wens die werd vervuld was een bezoek aan de musical Soldaat van Oranje. De bewoners vonden het bijzonder dat de Prinses een week voor de troonswisseling de tijd nam om bij hen op bezoek te komen.
Stichting Gouden Dagen Fonds is een landelijk initiatief en neemt deel aan het Oranje Fonds Groeiprogramma. Dit programma biedt twintig sociale initiatieven financiële en inhoudelijke steun van experts om op landelijke schaal door te groeien.
-
Relatief weinig meisjes in Nederland kiezen voor een technische opleiding. Dat is jammer, want een technische opleiding opent veel mogelijkheden en kansen. Bovendien heeft ons land meer technisch talent nodig. Om meisjes een beter beeld te geven van de fascinerende wereld van bèta en techniek, hebben technische bedrijven en onderzoeksinstellingen de handen ineen geslagen. Op 25 april organiseerden zij voor de vierde keer Girlsday, een open dag voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Bijna 300 bedrijven deden mee. Prinses Máxima gaf op 25 april het startsein voor Girlsday bij TNO in Den Haag. Tini Hooymans van TNO heette haar en zestig meisjes van de Duinoordschool en het Hofstad Lyceum welkom. “Wij helpen met het oplossen van vraagstukken die voor ons allemaal belangrijk zijn. Daarvoor hebben we mensen met een technische achtergrond nodig. Daar hebben we er veel te weinig van.”
De meisjes konden kennis maken met vrouwelijke professionals in de techniek en konden zelf ervaren welke mogelijkheden een technische studie hun biedt. Ook kregen ze een demonstratie bij het testbassin van TNO waarin onder meer onderzoek wordt gedaan naar de invloed van onderwatergeluid op zeezoogdieren. “Ik dacht eerst dat techniek meer voor jongens was. Maar het is ook best voor meisjes”, zei een van de deelneemsters. Een ander zei: “Je kunt eigenlijk overal belanden met techniek”.
In totaal deden 8.200 meisjes van 234 scholen aan Girlsday mee.
-
De Prins van Oranje en Prinses Máxima gaven 26 april het startsein voor de Koningsspelen op basisscholen De Triangel en Het Palet in Enschede. Zij deden dat met een krachtig fluitsignaal, nadat de kinderen van beide scholen luidkeels hadden afgeteld. De Koningsspelen laten kinderen ervaren hoe het is om samen te bewegen. Circa 1,4 miljoen kinderen op 6.500 basisscholen in heel Nederland en het Caraïbisch deel van het Koninkrijk deden mee.
De leerlingen in Enschede reageerden enthousiast op de komst van de Prins en Prinses. ”Cool!” “Leuk. Ik heb ze nog nooit in het echt gezien.” De sportdag begon met een feestelijk en gezond Koningsontbijt op alle deelnemende scholen. Daarna volgde het sport- en spelgedeelte.
De Koningsspelen waren een initiatief van het Nationaal Comité Inhuldiging, dat de feestelijkheden rondom de dag van de inhuldiging coördineerde. De landelijke coördinatie was in handen van de Johan Cruyff Foundation en de Richard Krajicek Foundation. Oudtennisser Richard Krajicek speelde daarbij een centrale rol: “6.500 deelnemende scholen. Dat is waanzinnig. Het overtreft onze stoutste verwachtingen”. Geïnspireerd door het succes wordt het initiatief van de Koningsspelen voortgezet.
-