Abdicatie, beëdiging en inhuldiging
Abdicatie, beëdiging en inhuldiging
in Amsterdam
-
30 april 2013
-
Op 30 april, kort na tien uur ’s ochtends, ondertekende Koningin Beatrix de Akte van Abdicatie in de Mozeszaal in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Precies drieëndertig jaar was zij Koningin. Met de ondertekening verklaarde zij afstand te doen van het Koningschap van het Koninkrijk der Nederlanden. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ondertekenden de Akte als getuigen, evenals onder anderen de voorzitters van de beide Kamers van de Staten-Generaal. Na de abdicatie stelde Prinses Beatrix vanaf het balkon van het Paleis de nieuwe Koning voor aan de duizenden toegestroomde mensen op de Dam en, via de televisiecamera’s, aan alle inwoners van het Koninkrijk. Vervolgens werd het Wilhelmus gezongen. Daarna kwamen de drie Prinsessen Catharina-Amalia, Alexia en Ariane naar buiten.
-
Die middag legde de Koning de eed af en vond de inhuldiging plaats in een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal in de Nieuwe Kerk. Onder de gasten waren 500 burgers uit alle provincies van Nederland en delegaties uit de Caraïbische delen van het Koninkrijk. Ook was een groot aantal buitenlandse gasten aanwezig, onder wie vertegenwoordigers van alle Europese vorstenhuizen en van veel vorstenhuizen van buiten Europa.
In zijn inhuldigingstoespraak bedankte de Koning zijn moeder. “Geholpen door mijn vader heeft u als Koningin uw eigen stijl ontwikkeld. Vluchtige populariteit was niet het kompas waarop u reisde. U hield een stabiele en zuivere koers aan omdat u wist in een lange traditie te staan. Rustig te midden van de woelige baren. Ik treed in uw voetsporen. Van mijn ambt heb ik een helder beeld. ‘Wat de toekomst brengen moge’, weet geen mens. Maar waarheen het pad ook leidt en hoe ver het ook voert, uw wijsheid en uw warmte draag ik met mij mee. Ik weet dat ik de gevoelens van velen in Nederland en de Caraïbische delen van ons Koninkrijk vertolk als ik zeg: dank u voor de vele mooie jaren waarin wij u als onze Koningin mochten hebben!”
De Koning schetste in zijn toespraak hoe hij het Koningschap wil invullen. “Als Koning wil ik mensen aanmoedigen om actief gebruik te maken van de mogelijkheden die ze hebben. Hoe groot de verscheidenheid ook is, hoe verschillend onze overtuigingen en dromen ook mogen zijn, waar onze wieg ook stond, in het Koninkrijk der Nederlanden mag iedereen zijn stem laten horen en op voet van gelijkwaardigheid méébouwen. Met trots zal ik het Koninkrijk vertegenwoordigen en helpen nieuwe kansen te ontdekken. Ik wil verbindingen leggen, verbanden signaleren en uitdragen wat ons, Nederlanders, verenigt, ook in tijden van grote vreugde en bij diep verdriet. Zo kan ik als Koning het wederkerig vertrouwen tussen burgers en hun overheid verstevigen, de democratie onderhouden en het algemeen belang dienen.” Vervolgens zwoer de Koning trouw aan het Statuut voor het Koninkrijk en de Grondwet. Een exemplaar van het Statuut en de Grondwet lagen op de zogenoemde credenstafel, naast de regalia: de kroon, de scepter en de rijksappel. De voorzitter van de Verenigde Vergadering, mr. G.J. de Graaf, hield een toespraak, waarna hij de inhuldigingsverklaring aflegde. Daarna legden leden van de Staten-Generaal en gedelegeerden van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten de eed of belofte af.
-
Na afloop van de ceremonie verkondigde Heraut van Wapenen Robbert Dijkgraaf op de Dam dat de Koning was ingehuldigd. Een toeschouwer op de Dam: “Ik vond de abdicatie en de toespraak van de nieuwe Koning heel emotioneel. Dat hij zijn moeder zo bedankte vond ik heel bijzonder”. Een andere toeschouwer: “Ik denk dat hij als Koning wel verbindend kan zijn voor het volk.” Een derde belangstellende op de Dam vertelde dat zij in 1980 de inhuldiging in de Nieuwe Kerk had meegemaakt. “Dit is leuker. Toen zat ik achter een pilaar.”
’s Avonds organiseerde de gemeente Amsterdam samen met de Stichting Sail een speciale Koningsvaart op het IJ ter gelegenheid van de inhuldiging. Na het vertrek bij EYE Film Instituut voer het Koninklijk Paar, begeleid door een botenparade, langs het Oeverpark, via de noordkant van het IJ en de Kop van Java naar het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Daar werd de vaartocht afgesloten met een saluut van de aanwezige vaartuigen. Onderweg genoten de Koning en Koningin en hun drie dochters van optredens van onder meer Armin van Buuren en het Koninklijk Concertgebouworkest. Na de Koningsvaart brachten tien F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht met een ‘fly by’ een eerbetoon aan de nieuwe Koning.
-