Monumenten
Er zijn verschillende monumenten verbonden aan de geschiedenis van het Koninklijk Huis. De oudste monumenten zijn de grafmonumenten van het Huis Nassau uit de 15e en 16e eeuw in de Grote Kerk in Breda.
In de Nieuwe Kerk in Delft bevindt zich het 17e-eeuwse praalgraf van Willem van Oranje, de stamvader van het Huis Oranje-Nassau. Willem van Oranje werd 10 juli 1584 in Delft vermoord. Onder het praalgraf bevindt zich de Koninklijke grafkelder.
Sinds de 19e eeuw worden standbeelden vervaardigd voor leden van het Huis Oranje-Nassau, meestal na hun overlijden. Vaak zijn het borstbeelden. Een standbeeld kan geplaatst worden na een besluit van de regering of naar aanleiding van een plaatselijk initiatief.
Bekende standbeelden zijn onder meer het ruiterstandbeeld van Koning Willem II op het Buitenhof in Den Haag, het standbeeld van Koningin Wilhelmina voor Paleis Noordeinde, het beeld van Koningin Juliana en Prins Bernhard bij Paleis Soestdijk en de vele standbeelden van Koningin Emma uit de jaren 30 van de 20ste eeuw.