Ceremonie en inhoud

Nieuwe ambassadeurs worden kort na hun aankomst in Nederland door de Koning ontvangen op Paleis Noordeinde. Zij overhandigen de Koning hun zogenoemde geloofsbrieven. Dat gaat gepaard met het nodige ceremonieel.

Ceremonieel

Het overhandigen van geloofsbrieven gebeurt al sinds de middeleeuwen. De huidige ceremonie is in 1815 vastgelegd en sindsdien nauwelijks veranderd. Dit ritueel benadrukt niet alleen het belang van de bilaterale relatie tussen landen maar ook de zorgvuldigheid en waardigheid waarmee Nederland deze relaties benadert.  

  1. De ambassadeurs worden opgehaald met een galarijtuig, getrokken door twee paarden, bij hun residentie in Den Haag of bij hun hotel als de ambassadeur in het buitenland resideert.
  2. Bij Paleis Noordeinde worden zij opgewacht door een militaire erewacht en een militaire kapel.
  3. Er worden vier ereroffels gegeven, dit is de hoogste militaire eer die door de erewacht aan een autoriteit wordt gegeven. Daarna klinkt het volkslied van het land van de ambassadeur.
  4. De ambassadeur inspecteert de de erewacht, een belangrijk teken van wederzijds respect, terwijl een militaire kapel de speciale inspectiemars speelt. Deze mars (Marsch van den Heer van der Duyn) wordt ook vaak uitgevoerd wanneer de Koning een inspectie uitvoert. De inspectie en bijbehorende mars tonen dat de krijgsmacht achter de Koning staat en er vriendschappelijke betrekkingen zijn. De militairen brengen met hun wapens een saluut of groet zo dat duidelijk is dat ze er niet mee kunnen schieten en de ambassadeur dat met eigen ogen kan vaststellen.
  5. De ambassadeur, die volgens traditie gekleed is in jacquet of nationale klederdracht, treedt het paleis binnen en wordt verwelkomd door een adjudant.
  6. In het paleis overhandigt de ambassadeur zijn geloofsbrieven aan de Koning. Daarna volgt een kennismakingsgesprek.
Beeld: RVD / Maarten Schuth
Geloofsbrievenceremonie

Inhoud twee geloofsbrieven

De ambassadeurs overhandigen de Koning twee brieven. In de eerste geloofsbrief staat dat de voorganger van de ambassadeur teruggeroepen is. Uit de tweede brief blijkt dat de diplomaat gemachtigd is om namens zijn staatshoofd of regering te spreken. Deze brief bevestigt ook de goede relaties tussen beide landen. 

Vanaf het moment dat de Koning de geloofsbrieven heeft aanvaard, is de nieuwe ambassadeur formeel in functie. De Nederlandse ambassadeurs krijgen een door de Koning getekende geloofsbrief mee om aan te bieden aan het staatshoofd van het land waar zij ambassadeur worden.

Buitenlandse ambassadeurs die ons land definitief verlaten en langer dan twee jaar in functie zijn geweest, worden nog eenmaal door de Koning in een audiƫntie ontvangen.