Prinses Beatrix bezoekt Sint Maarten en Saba

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden bezoekt dinsdag 12 tot en met vrijdag 15 november Sint Maarten en Saba. Het bezoek staat in het teken van het werk van Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) en sociaal-maatschappelijke initiatieven op de eilanden. De Prinses is beschermvrouwe van DCNA. Daarnaast heropent de Prinses het luchthavengebouw van Princess Juliana International Airport op Sint Maarten. 

Sint Maarten

Woensdag 13 november: Emilio Wilson Park, Milton Peters College, Perpetual Plastic

Ochtend

In de ochtend bezoekt Prinses Beatrix het Emilio Wilson Park. Oorspronkelijk was dit een plantage waar tot slaaf gemaakten werden tewerkgesteld, tegenwoordig een historisch en ecologisch belangrijk gebied met inheemse flora en fauna. Na een korte wandeling door het park woont de Prinses een door de DCNA georganiseerde poëzie- en verhalenvoordracht bij. Kinderen dragen gedichten of verhalen voor over de impact van invasieve (uitheemse) soorten en het belang van natuurbescherming. Vervolgens plant de Prinses een inheemse boom. 
De Prinses woont op het Milton Peters College een interactieve les bij over Marine Spatial Planning (MSP). Marine Spatial Planning is een proces waarbij menselijke activiteiten op zee zo worden georganiseerd dat de oceaan op een duurzame manier kan worden gebruikt zonder dat deze activiteiten elkaar in de weg zitten. Dit helpt bij het inrichten van Marine Protected Areas (MPA) om de natuur te beschermen. De Nature Foundation Sint Maarten werkt samen met de Blue Marine Foundation en DCNA aan de instelling van meer MPA’s. Tijdens de les presenteren de leerlingen het resultaat van onderhandelingen in de rol van verschillende stakeholders waarbij het MSP-proces wordt nagebootst. 

Middag

In de middag bezoekt Prinses Beatrix het ‘Perpetual Plastics’ project van EPIC Sint Maarten, een NGO die werkt aan natuurbehoud en milieueducatie. Het project is een sociale werkplaats voor plastic recycling, waar lokaal plastic wordt gerecyled tot bruikbare items. De Prinses krijgt een rondleiding door de werkplaats van EPIC. Hier zullen de Junior Rangers van de Nature Foundation Sint Maarten (NFSXM) vertellen over de gevolgen van plastic afval op de natuur en het belang van recycling.

Donderdag 14 november: Great Salt Pond, Simpson Bay, Heropening luchthavengebouw Princess Juliana International Airport

Ochtend

In de ochtend maakt Prinses Beatrix een korte wandeling over het onlangs afgeronde vlonderpad bij de Salt Pond. Hier krijgt zij uitleg over lokale vogels. Het vlonderpad is onderdeel van het Nieuwe project Birding and Ecotourism van de NFSXM en is aangelegd om de vogels goed te kunnen bekijken. 
Vervolgens maakt de Prinses een boottocht langs Mullet Bay, het enige zogenoemde Ramsar natuurgebied op het eiland. Het Ramsar-verdrag van UNESCO heeft tot doel wereldwijd waterrijke gebieden van internationale betekenis te behouden. Daarna vaart de Prinses langs Little Key – een klein eiland midden in de Simson Bay - waar mangroves worden geplant. De Prinses krijgt uitleg over het belang van het planten van de mangroves. 

Middag

In de middag woont Prinses Beatrix de heropeningsceremonie bij van het luchthavengebouw van Princess Juliana International Airport, dat zwaar beschadigd raakte tijdens orkaan Irma in 2017. De minister-president van Sint Maarten, dr. Luc Mercelina, en staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, Zsolt Szabó, zijn ook aanwezig. De Prinses heropent het luchthavengebouw door een plakaat te onthullen. Vervolgens krijgt zij een rondleiding door het vernieuwde luchthavengebouw en spreekt zij met betrokkenen bij het project.  

Saba

Vrijdag 15 november: Maritiem onderzoekslaboratorium, Jantje Beton, Botanical Garden, UNICEF

Ochtend

In de ochtend bezoekt Prinses Beatrix het maritieme onderzoekslaboratorium van de Saba Conservation Foundation waar onderzoek gedaan wordt naar het onderwaterleven rondom Saba. De Prinses krijgt tijdens een rondleiding uitleg over het kweken en uitzetten van de plantenetende zee-egel die een cruciale rol speelt in het herstel van de Caribische koraalriffen. 
Vervolgens bezoekt de Prinses het Queen Wilhelminapark, een centraal gelegen park in The Bottom dat met ondersteuning van Jantje Beton wordt gerenoveerd. Met behulp van kinderen en bewoners is een nieuw ontwerp van het park gemaakt dat rekening houdt met de verschillende behoeftes op het gebied van spelen, ontmoeten en natuur. De Prinses krijgt een rondleiding door het park en spreekt met kinderen over het belang van goede speelplaatsen. Ook onthult de Prinses het nieuwe naambord van het park. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van Jantje Beton.

Middag

In de middag bezoekt Prinses Beatrix de in 2019 geopende botanische tuin. Hier krijgt zij door Junior Rangers van de Saba Conservation Foundation uitleg over het huidige herbebossingsproject en de vogels die daar inmiddels zijn neergestreken. Ook demonstreren zij de zogenaamde zaadbommen die bijdragen aan de biodiversiteit. De Junior Rangers zijn studenten die een naschools programma van de Saba Conservation Foundation bijwonen en daarmee vaardigheden rondom natuur(bescherming) leren. 
Daarna bezoekt de Prinses jongerencentrum The Spot, in 2023 geopend door het Openbaar Lichaam van Saba. Tijdens een rondleiding door het jongerencentrum gaat de Prinses met jongeren in gesprek over het UNICEF programma ‘Kinderen in hun Kracht’, waar jongeren meedenken over hoe ze het eiland nog kindvriendelijker kunnen maken. Ook is er een gesprek over de campagne ‘Raising Our Future’, waarin positief ouderschap bespreekbaar maken centraal staat.

De Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) is een non-profit organisatie die is opgericht om de natuur in het Nederlands Caribisch gebied te beschermen en is ontstaan als alliantie tussen Aruba Conservation Foundation (ACF), Caribbean Research and Management of Biodiversity (Carmabi), Nature Foundation Sint Maarten (NFSXM), Saba Conservation Foundation (SCF), Sint Eustatius National Parks Foundation (STENAPA) en Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA Bonaire). De natuurorganisaties op de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk zijn de samenwerking aangegaan omwille van verbeterd natuurbeheer, duurzame fondsenwerving, natuureducatie en kennisuitwisseling.

RVD, nr. 293