Prinses Margriet bij Memorial Day op Canadese Oorlogsbegraafplaats Bergen op Zoom

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden woont zondagochtend 27 oktober op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom de herdenking bij voor de gevallen Canadese militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 27 oktober 1944 bevrijdden Canadese strijdkrachten, tijdens Operatie Suitcase, Bergen op Zoom en de Brabantse Wal. Deze operatie was onderdeel van de Slag om de Schelde. De Slag om de Schelde resulteerde in duizenden doden, gewonden en vermisten, waaronder ruim 6.000 Canadezen.

De plechtigheid op de Canadese Oorlogsbegraafplaats kent sinds 2014 de statuur van Memorial Day of Canada in The Netherlands. Tijdens deze jaarlijkse plechtigheid worden alle Canadese militairen herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen en in Nederland begraven zijn. Prinses Margriet woont de herdenkingsdienst bij en legt een krans.

Op verschillende momenten en plaatsen in Nederland wordt in 2024 en 2025 80 jaar vrijheid gevierd en herdacht. Leden van het Koninklijk Huis wonen in het lustrumjaar diverse vieringen en herdenkingen bij. Zij ondersteunen daarmee de inzet voor waarden als vrijheid, recht en democratie, die nooit vanzelfsprekend zijn.

RVD, nr. 279