Koningin Máxima bij Noordwest Ziekenhuisgroep voor werkbezoek ‘Toekomst van de Zorg’

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt woensdagochtend 23 oktober een werkbezoek aan  Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Het bezoek staat in het teken van de ‘Toekomst van de Zorg’, waarbij onder meer aandacht is voor regionale samenwerking en voor de inzet van technologie om administratieve lasten te verminderen en behandelingen te kunnen verbeteren.

Het werkbezoek start met een gesprek over het Regioplatform Noord-Holland waarin ziekenhuizen, huisartsen en VVT-organisaties (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg) plannen ontwikkelen en uitvoeren om de zorg in de regio toekomstbestendig te maken. In samenspraak met patiënten en cliënten wordt gewerkt aan projecten op het gebied van innovatie, standaardisatie en digitalisering.

Na het gesprek over regionale samenwerking krijgt Koningin Máxima een rondleiding door het ziekenhuis die start bij de afdeling capaciteitsmanagement. Deze afdeling werkt onder andere aan het zo goed mogelijk kunnen inzetten van personeel. Ook wordt hier ingezet op een gelijkmatige instroom van geplande patiënten die is afgestemd op de inzet van personeel en op het aantal bedden dat hiervoor nodig is. Dit geldt voor zowel de capaciteit binnen het ziekenhuis als in de regio. Hierna bezoekt Koningin Máxima een verpleegafdeling en de afdeling radiologie en krijgt hier uitleg over de inzet van AI en andere technologie om diagnostiek en behandelingen te verbeteren en om de administratieve taken voor verpleegkundigen te verminderen. 

Afsluitend gaat Koningin Máxima in gesprek met artsen, verpleegkundigen, bestuurders en een vertegenwoordiger van de cliëntenraad. Dit gesprek gaat over vernieuwingen in de zorg en over de kansen, de uitdagingen en over de weerstand rond de inzet van technologie en AI. 

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen met regelmaat bezoeken in het kader van de toekomst van de zorg. Eerder bezocht de Koning onder meer het symposium ‘Zorg op het Dorp’ en het Máxima MC in Veldhoven. Koningin Máxima was onder meer aanwezig bij een bijeenkomst over passende zorg en bracht werkbezoeken aan het programma Zorgevaluatie & Gepast Gebruik (ZE&GG) in Venlo en aan projecten rond ouderenwelzijn in Almere.

RVD, nr. 278