Koningin Máxima bezoekt Klaaswaal

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt op dinsdagmiddag 15 oktober een bezoek aan Klaaswaal in de gemeente Hoeksche Waard. Het bezoek staat in het teken van de leefbaarheid en het sterke verenigingsleven in de hechte dorpsgemeenschap.

Klaaswaal is een dorp met ruim 4.000 inwoners en vormt met dertien andere dorpen en 37 buurtschappen gemeente Hoeksche Waard. Klaaswaal kenmerkt zich door de rust van een landelijke, agrarische omgeving en de praktische ligging in de buurt van enkele grote steden. De afgelopen decennia zijn diverse voorzieningen verdwenen uit het dorp waardoor inwoners steeds vaker zijn aangewezen op voorzieningen in nabijgelegen grotere plaatsen. 

Het bezoek begint op nieuwbouwlocatie Blom. Koningin Máxima gaat in gesprek met toekomstige bewoners over hun keuze om in Klaaswaal te blijven wonen of er juist naar toe te verhuizen. Blom is het eerste grote woningbouwproject in lange tijd van Klaaswaal en kent een flexibel bestemmingsplan. Hierdoor is het mogelijk om tijdens de looptijd van het project het aanbod aan te laten sluiten op de vraag van het moment. Aansluitend bezoekt Koningin Máxima buurthuis Korstanjehuis waar inwoners vertellen over het belang elkaar op deze plek te kunnen ontmoeten. Dit buurthuis wordt komend jaar gesloopt en de activiteiten zoals biljarten, klaverjassen en de naaiclub, worden dan ondergebracht op een nieuwe locatie. Klaaswaal kent een sterk verenigingsleven dat bijdraagt aan de sociale verbinding in het dorp. Bij Muziekvereniging NLS woont Koningin Máxima een repetitie van twee muziekverenigingen, NLS en Harmonievereniging Prinses Juliana, bij en spreekt zij met leden. Vervolgens loopt zij naar voetbalvereniging SSS Klaaswaal waar zij in gesprek gaat met jonge voetballers en hun trainer. Vervolgens helpt Koningin Máxima mee met een kantinedienst en spreekt zij in de kantine met verschillende inwoners van Klaaswaal die actief zijn in het dorp. 

RVD, nr. 277