Prinses Margriet brengt werkbezoek aan SOS Kinderdorpen in Ghana

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden brengt samen met SOS Kinderdorpen-ambassadeur Jan Smit dinsdag 22 tot en met donderdag 24 oktober een werkbezoek aan SOS Kinderdorpen in Ghana. Samen bezoeken zij de kinderdorpen in Tema en Asiakwa, een aantal families die deelnemen aan familieversterkende programma’s en programma’s die zich inzetten voor kinderrechten en jeugdwerkgelegenheid. In 2014 bezochten zij samen eveneens Ghana. Tijdens dit werkbezoek staan de ontwikkelingen en de resultaten van de hulpverlening van SOS Kinderdorpen in de afgelopen tien jaar centraal.

22 oktober: ontwikkelingen in kinderdorp en familieversterkende programma’s

Prinses Margriet en Jan Smit bezoeken het kinderdorp in Tema. Directeur Arian Buurman van SOS Kinderdorpen geeft hier een toelichting op de programma’s die momenteel in Ghana worden aangeboden en blikt terug op de afgelopen tien jaar. Vervolgens brengt het gezelschap een bezoek aan een familieversterkend programma. Hier vertelt een familie hoe zij het programma hebben doorlopen. Aansluitend bezoeken Prinses Margriet en Jan Smit een SOS familie die niet in een kinderdorp maar in de gemeenschap zelf woont. Deze nieuwe woonvorm zet SOS Kinderdorpen steeds vaker in om de integratie van kinderen in hun omgeving en de betrokkenheid van de gemeenschap bij deze kinderen verder te stimuleren. In de namiddag gaat Prinses Margriet in gesprek met kinderen die zij in 2014 heeft ontmoet. Zij en een aantal andere jongeren vertellen over hun ervaringen en de ontwikkelingen in kinderdorp Tema.

23 oktober: kinderrechten en familieversterkende programma’s

De ochtend van de tweede dag staat in het teken van educatie rond kinderrechten. Prinses Margriet en Jan Smit bezoeken in het dorp Asiakwa een kinderrechtenclub, een van de veertien verenigingen in Ghana waar kinderen leren wat hun rechten zijn en hoe zij voor zichzelf op kunnen komen. Daarnaast worden bij deze clubs onderwerpen aangesneden als seksualiteit, assertiviteit, genderbewustzijn, emancipatie en beroepskeuzes. In de middag volgt een bezoek aan een familie uit een familieversterkend programma in de buurt van Asiakwa. Deze familie is onlangs in het programma opgenomen en vertelt over hun situatie en hun eerste ervaringen met SOS Kinderdorpen.

24 oktober: jeugdwerkgelegenheid

Het werkbezoek wordt afgesloten in het kinderdorp in Tema. Hier presenteren diverse jongvolwassenen uit Kumasi de bedrijven die zij gestart zijn na deelname aan het No Business as Usual-programma. In gesprekken met Prinses Margriet en Jan Smit vertellen zij over het traject dat zij hebben doorlopen en welke impact het programma op hun leven heeft gehad. De coördinator van de jeugdwerkgelegenheidsprogramma’s in Kumasi legt uit hoe de programma’s zijn ontstaan en hoe deze in de toekomst op meerdere locaties worden geïntroduceerd.

SOS Kinderdorpen zet zich in ruim 130 landen en gebieden ervoor in dat kinderen in een liefdevolle familie kunnen opgroeien. Kenmerkend is de aandacht voor de gehele omgeving waarin een kind opgroeit. Het doel is om gezinnen sterker en zelfredzamer te maken en daarbij de lokale gemeenschap te betrekken. In 2025 bestaat SOS Kinderdorpen Nederland zestig jaar. Prinses Margriet steunt het werk van de organisatie sinds 1984 als beschermvrouwe. Zij bezocht in dit kader eerder onder meer Ghana, Libanon en Oostenrijk.