Toespraak van Koning Willem-Alexander bij de start van de high level conference ‘Cooperating on the development of the hydrogen offshore and onshore infrastructure and green hydrogen’ in Kopenhagen, Denemarken
De toespraak is uitgesproken in het Engels.
Majesteit, dames en heren,
Het is altijd een groot plezier om in Denemarken te zijn. Dit bezoek is opnieuw een onderstreping van onze warme relatie en de sterke verbondenheid tussen onze landen.
Majesteit, wij kennen elkaar al van jongs af aan en ik weet hoezeer u zich altijd heeft ingezet voor duurzaamheid en groene groei. Wat geweldig om samen met u en met zoveel partners uit onze beide landen de schouders eronder te zetten! Wij zijn hier bij elkaar omdat we elkaar nodig hebben. Alleen door samen te werken kunnen wij als Noordzeelanden onze economieën verduurzamen.
We zijn het in deze zaal waarschijnlijk allen met elkaar eens. De transitie naar een duurzaam energiesysteem is nodig en zelfs onvermijdelijk. En groene waterstof speelt daarbij een belangrijke rol.
Tegelijkertijd kennen we ook de weerbarstige praktijk. Ontwikkelingen gaan niet altijd zo snel als we hoopten. Marktpartijen lopen tegen onzekerheden aan. De noodzakelijke investeringen zijn fors, de middelen begrensd en de internationale situatie is onbestendig. In zekere zin is dit een avontuur zonder garantie op onmiddellijk succes.
Hier in Denemarken, het land van Hans Christian Andersen, is de verleiding groot om een vergelijking te maken met een van zijn beroemde verhalen.
Er zijn er in de buitenwereld die de waterstofeconomie zien als ‘De nieuwe kleren van de keizer’. Als iets irreëels. Iets waar mensen in zeggen te geloven, tegen beter weten in.
Er zijn anderen die de waterstofeconomie zien als ‘Het meisje met de zwavelstokjes’. Als een verhaal waarin hoopvol steeds weer nieuwe lichtjes worden ontstoken, maar dat uiteindelijk verdrietig afloopt.
Ikzelf zie echter parallellen met Andersens mooiste en meest bekende verhaal: ‘Het jonge eendje’. U kent het allemaal. Het is een verhaal over de moeilijke weg naar volwassenheid. Het eendje wordt geconfronteerd met tal van hindernissen en tegenslagen. Zijn jonge leven is hard en vol uitdagingen. Maar uiteindelijk heeft de natuur zijn loop en groeit hij uit tot een prachtige zwaan. Een zwaan die alom respect krijgt en krachtig zijn vleugels uitslaat op weg naar een mooie toekomst.
Die mooie toekomst ligt ook voor ons in het verschiet als wij elkaar vasthouden, ook als het even tegenzit!
Ik ben onder de indruk van het geweldige potentieel van Denemarken als producent en exporteur van groene waterstof. Uw land behoort tot de voorlopers en heeft grote plannen. Maar u kunt het niet alleen. Om groene waterstof te laten dóórbreken, hebben wij elkaar heel hard nodig.
De eerste stappen in de aanleg van een regionale waterstofinfrastructuur hebben we al kunnen zetten. En ik ben trots op de vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven die hier vandaag aanwezig zijn. Met hun komst naar Kopenhagen laten zij zien dat ze geloven in Danish-Dutch dynamism.
Als u in Denemarken zoekt naar betrouwbare afzetmarkten voor uw toekomstige overschot aan duurzame energie, kijk dan náást Duitsland ook naar Nederland. We verwachten dat in 2040 minstens 40 procent van de waterstofbehoefte van onze industrie – en waarschijnlijk aanzienlijk méér – door importen moet worden gedekt. De ontwikkeling van wind op het Nederlandse deel van de Noordzee is stormachtig, maar onvoldoende om aan de vraag te voldoen.
Belangrijke spelers uit de Nederlandse waterstofsector en industrie kijken daarom uit naar versterking van de relatie met Denemarken. Door een goede aansluiting tussen vraag en aanbod kan eveneens meer zekerheid ontstaan over de noodzakelijke investeringen in productie en infrastructuur.
Als er één ding duidelijk is bij de transitie die we voorstaan dan is het wel dit: we moeten het samen doen. Denemarken en Nederland – in nauw contact met onze buurlanden Duitsland en Noorwegen en onze andere Europese partners. We kunnen niet zonder elkaar, dat is overduidelijk.
Het komt er nu op aan dat we als Europeanen onze strategieën en plannen op elkaar afstemmen en denken vanuit het collectieve belang – want dat is uiteindelijk het meest lonend voor alle betrokken partijen.
Ook de Europese Commissie ziet het zo. U kent ongetwijfeld het rapport Draghi over de noodzaak tot versterking van de Europese concurrentiekracht, dat door de Commissie is omarmd. Waterstof is daarbij een cruciaal element. Het helpt ons om onze open strategische autonomie te waarborgen in turbulente tijden. De positie van Europa staat op het spel, en daarmee de toekomst van ons en onze kinderen.
Ik ben blij met uw commitment om hieraan bij te dragen. Het draait vandaag niet alleen om mooie intenties, maar ook om concrete afspraken. Vandaag zullen diverse samenwerkingsovereenkomsten worden ondertekend die de weg effenen voor nieuwe gezamenlijke stappen.
Daarbij gaat het om een goede aansluiting tussen aanbod en vraag. Om ontwikkeling van transport- en opslagfaciliteiten. Maar ook om het verdiepen van onze gezamenlijke kennis.
Ons doel is een gestroomlijnd netwerk voor groene energie dat heel Noordwest-Europa verbindt. Daarvoor hebben we iedereen nodig: overheden, netwerkorganisaties, producenten en afnemers. We hebben nog veel werk te doen.
Ik wil u allen oproepen om niet af te wachten tot anderen in beweging komen, maar om zelf nu de stappen te zetten die in uw vermogen liggen. Zo krijgen we deze transitie samen van de grond en kan Europa ook in de toekomst zijn vleugels uitslaan.
Ik wens u allen heel veel succes en uiteraard ook veel genoegen in het prachtige Kopenhagen.
Dank u wel.