Koningin Máxima bezoekt BlueCity in Rotterdam voor circulaire economie
Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt dinsdagochtend 17 oktober BlueCity in Rotterdam waar ondernemers en pioniers werken aan projecten die bijdragen aan een samenleving zonder afval. Er worden nieuwe producten ontwikkeld van reststromen en hernieuwde grondstoffen zoals kunststoffen, zeewier, schimmels en voedsel.
BlueCity is sinds 2015 gevestigd in een voormalig zwembad en heeft zich ontwikkeld tot een spil in de circulaire economie in de regio Rotterdam en daarbuiten. Het gebouw huisvest 55 ondernemers die onderling kennis uitwisselen over duurzaamheid en circulariteit en elkaar voorzien van goederenstromen. BlueCity heeft als missie om de transitie van een lineaire naar een circulaire economie door ondernemerschap te versnellen. Testen, uitvinden, pionieren en samenwerken zijn hierbij de uitgangspunten. De activiteiten sluiten ook aan bij het rijksbrede Nationaal Programma dat zich richt op het ontwikkelen van een circulaire economie in 2050. Tijdens een rondleiding krijgt Koningin Máxima een toelichting op de werkwijze van BlueCity.
Ook bezoekt zij een aantal ondernemers die producten maken op basis van hernieuwde grondstoffen. Bierbrouwer Vet&Lazy gebruikt bijvoorbeeld regenwater voor het brouwproces. BlueBlocks maakt plaatmateriaal van zeewier, Fabulous Fungi onttrekt pigmenten uit schimmels om textiel mee te verven en industrieel ontwerpbureau Better Future Factory richt zich op recycling en herontwerp van kunststoffen.
Na de rondleiding is er een rondetafelgesprek waarin Koningin Máxima met ondernemers uit BlueCity en bedrijven uit het brede ecosysteem zoals Renewi (afvalverwerker en recyclebedrijf), PeelPioneers (sinaasappelschillenfabriek) en Holland Shipyards spreekt over wat er bereikt is en de uitdagingen die ze tegenkomen bij het opschalen. Het succes van een circulaire ondernemer hangt mede af van goede (keten) samenwerkingen waarvoor specifieke kennis nodig is. De realisatie hiervan is vaak complex, tijdrovend en dus kostbaar. Circulaire ondernemers ondervinden ook vaak financieringsproblemen. Dit komt onder meer omdat zij hun afzetmarkt nog niet kunnen garanderen.
RVD, nr. 256