Koningin Máxima bij bijeenkomst Pact II Schuldenzorgvrij Nederland
Hare Majesteit Koningin Máxima houdt als erevoorzitter van SchuldenlabNL dinsdagmiddag 7 juni in het hoofdkantoor van ING in Amsterdam de slottoespraak bij de bijeenkomst 'Pact II naar een Schuldenzorgvrij Nederland'. Gemeenten, rijksoverheid, banken, energieleveranciers en verzekeraars werken samen aan het opschalen van succesvolle schuldhulpmethoden. De minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, Carola Schouten, houdt ook een toespraak.
De bijeenkomst is het vervolg op Pact I dat op 13 oktober 2020 op uitnodiging van Koningin Máxima op Paleis Noordeinde werd ondertekend (RVD-bericht 195, 2020). Publieke en private organisaties committeerden zich toen aan het invoeren en opschalen van effectieve schuldhulpmethoden. Het aantal methoden is inmiddels met drie nieuwe aanpakken uitgebreid. SchuldenlabNL heeft nu acht methoden beoordeeld als een beproefde manier om mensen met problematische schulden te helpen en hen toekomstperspectief te bieden. Het gaat om: Collectief Schuldregelen, de Doorbraakmethode, Hoe word je Rijk?, het Jongeren Perspectief Fonds, de Nederlandse Schuldhulproute, Over Rood, Plinkr Hub en de Voorzieningenwijzer. Naast het oplossen van schulden richten de partners van SchuldenlabNL zich ook op vroegtijdige signalering en preventie.
Het programma begint met een netwerklunch en een informatiemarkt over de schuldhulpmethoden. Genodigden kunnen met ervaringsdeskundigen en initiatiefnemers van de methoden ervaringen uitwisselen. Aansluitend is er een plenair programma waarin Deloitte en SchuldenlabNL de resultaten presenteren van een recente impactmeting van vijf schuldhulpmethoden. Verder zijn er interviews met ervaringsdeskundigen en wethouders over schuldhulpverlening en geven private partners van SchuldenlabNL, zoals ING, hun visie op de toekomst van financiële gezondheid.
Stichting SchuldenlabNL is opgericht in 2018 als een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen. Het heeft als doel om Nederland schuldenzorgvrij te maken.
RVD nr. 144