Toespraak van Koningin Máxima bij de bijeenkomst Kracht On Tour, Eindhoven

Dames en heren,

Het leven bestaat uit keuzes maken. Sommige keuzes maken we met ons hart. Andere met ons verstand. En sommige met een combinatie van beide.

Welke opleiding past bij me?
Waar ben ik goed in?
Welk werk vind ik leuk?

Als je de partner van je dromen ontmoet, gaat het kiezen gewoon dóór.
Hoe gaan we samen de taken verdelen?
Willen we kinderen?
Hoe combineren we de zorg voor het gezin met onze loopbaan of met onze ambities?
En welke financiële afspraken maken we, voor nu en voor later?

Allemaal heel herkenbare vragen. Ieder mens mag daarop zelf antwoord geven. Dat is iets prachtigs: de vrijheid hebben om zelf te kiezen wat je wilt.
Emancipatie is: zelf aan het stuur zitten van je leven. Al dan niet met een bijrijder naast je en een volle achterbank.

Vanmiddag hebben we het dus niet over goede of verkeerde keuzes. Vanmiddag hebben we het over bewuste keuzes maken. Want alles wat we doen (en laten) heeft consequenties. Ook financiële consequenties.

Ieder individu is anders. Het is gevaarlijk om te generaliseren. Maar als we de positie van vrouwen vergelijken met de positie van mannen, dan vallen toch enkele interessante dingen op.

Ten eerste: vrouwen doen het goed in het onderwijs. Op hogescholen en universiteiten, studeren meisjes beter en sneller dan jongens. Onze kenniseconomie wordt steeds sterker aangedreven door deze meisjes.

Ten tweede: vrouwen worden steeds ondernemender. Inmiddels is één op de drie ondernemers in Nederland vrouw. Een generatie geleden - halverwege de jaren tachtig - was dat één op de zes.

Ten derde: de meeste vrouwen kunnen best goed met geld omgaan. Tenminste: als je ze vergelijkt met mannen.
Uit onderzoek van het NIBUD blijkt dat vrouwen beter weten wat hun saldo is, voorzichtiger zijn met grote uitgaven en beter op de prijs letten van dingen die ze willen kopen.

Wist U overigens dat één op de vijf vrouwen inmiddels méér verdient dan haar partner? Vijftien jaar geleden kwam dat veel minder voor. Toen verdiende één op de acht vrouwen meer dan haar man of vriend.

Dat zijn allemaal interessante ontwikkelingen die vertrouwen geven in de toekomst.

Toch is er nog wel werk aan de winkel.

Want ondanks de vooruitgang die vrouwen hebben geboekt in het onderwijs en op de arbeidsmarkt, is de financiële positie van veel vrouwen nog steeds kwetsbaar.

De helft van de vrouwen in Nederland is niet economisch zelfstandig. Dat hoeft geen probleem te zijn, als vrouwen goede afspraken hebben gemaakt met hun partner en serieus hebben nagedacht over de toekomst.
Maar veel vrouwen doen dat niet. Ze denken dat alles vanzelf wel goed blijft gaan en dat ze zich geen zorgen hoeven maken.

Optimisme is een heel erg mooie eigenschap. Maar een beetje realisme is óók belangrijk.
Werkloosheid, een scheiding of ziekte kunnen je leven heel erg veranderen. En ze hebben soms grote gevolgen voor de financiële situatie en de zelfstandigheid van vrouwen. Het is goed daarover na te denken. En het te bespreken met je partner.

Dan gaat het om persoonlijke vragen als:
Wat gebeurt er als het inkomen van mijn partner wegvalt?
Hoe zit het met mijn pensioen?
En wat zijn mijn persoonlijke ambities? Is het tijd om te investeren in mezelf met een opleiding? Wil ik meer uren gaan werken? Of wil ik misschien een eigen bedrijf beginnen?

Bij al die vragen, gaat het om het zoeken naar eigen kracht. Veel vrouwen vinden dat moeilijk. Uit bescheidenheid. Uit voorzichtigheid. Omdat ze vooral rekening houden met anderen. Omdat ze denken dat financiële zaken veel te ingewikkeld zijn. Of omdat ze het liever uitstellen.

Vrouwen kunnen veel meer dan ze zelf vaak denken. Vrouwen mogen ook best wat meer voor zichzelf opkomen. Bijvoorbeeld als ze zien dat een mannelijke collega, met dezelfde opleiding en ervaring, meer verdient voor hetzelfde werk.

Zelfbewustzijn is ook belangrijk voor vrouwen die hun eigen bedrijf willen starten of uitbouwen. Een zakelijk gesprek met de bank over financiering hoort er dan bij. Er zijn overigens ook alternatieven. Ik denk bijvoorbeeld aan Qredits, de organisatie voor ondernemers die willen starten of dóórgroeien. Qredits helpt met kleine kredieten in combinatie met praktische adviezen, coaching en begeleiding. Voor vrouwen is dat heel belangrijk.

Uit onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd, blijkt dat vrouwelijke ZZP'ers gemiddeld fors minder verdienen dan mannelijke ZZP'ers. Veel vrouwelijke ondernemers houden hun bedrijf klein en bescheiden. Als dat een bewuste keuze is: prima! Maar zo niet: durf er dan voor te gaan!

Er is meer mogelijk dan veel vrouwen denken. Maar het begint bij bewustwording en bij geloof in eigen kracht.

Aan vrouwelijk talent is geen gebrek. Maar veel talent van vrouwen blijft onbenut. Dat is jammer, want talent is kostbaar.
In onze economie, in onze maatschappij, maar vooral in ons eigen leven.

Ik hoop dat vrouwen zich bewust zijn van hun eigen talenten en capaciteiten en die vooral gebruiken!

Ik wens U allemaal heel veel succes bij het ontdekken en ontwikkelen van Uw persoonlijke kracht.

Dank U wel.