Toespraak van Koning Willem-Alexander bij de lunch ter gelegenheid van het officiële bezoek van de Emir van Qatar en zijn vrouw, Paleis Noordeinde, Den Haag

De toespraak is uitgesproken in het Engels

Hoogheden,

Het is een groot plezier u beiden vandaag te ontvangen voor een officieel bezoek aan Nederland. De Koningin en ik heten u van harte welkom op Paleis Noordeinde. 

Uw land is bescheiden in oppervlakte en in bevolkingsomvang. En toch is Qatar allerminst een klein land. Uw uitstraling is immers groot. Zij is zichtbaar en voelbaar in alle delen van de wereld.

Dat mondiale aanzien dankt u niet aan opzichtig machtsvertoon. Maar juist aan het tegendeel daarvan. Ik ben onder de indruk van uw vermogen om gemeenschappelijke belangen te vinden en te beschermen.

Dat vermogen wordt hier in Nederland door velen gezien en gewaardeerd. Het maakt uw bezoek aan Den Haag - de internationale stad van vrede en recht - extra betekenisvol. 

Qatar heeft zich bewezen als een stabiele steunpilaar van de internationale rechtsorde en een betrokken partner binnen de multilaterale instellingen. Als bemiddelaar heeft uw land een grote staat van dienst. Niet alleen in uw eigen regio, maar ook in Latijns-Amerika, Afrika en Europa. 

U komt in actie bij internationale spanningen en probeert strijdende partijen bij elkaar te brengen. In het bittere conflict tussen Israël en Hamas, dat met zóveel gruwelijkheden gepaard gaat, blijft u onvermoeibaar zoeken naar manieren om het geweld te beëindigen. Qatar en Nederland streven hetzelfde doel na: vrede in de regio.

Wij denken ook met dankbaarheid terug aan uw hulp na de machtswisseling in Afghanistan, in 2021. De ‘Doha-route’ was de reddingslijn voor vele honderden Nederlanders en Afghanen die met Nederland zijn verbonden. In totaal maakte Qatar de evacuatie mogelijk van tienduizenden mensen van vele nationaliteiten. Als de wereld u nodig heeft, bént u er.

Niet alleen op het wereldtoneel is Qatar actief. Ook in eigen land zijn de ambities groot. U bent daarbij persoonlijk een drijvende kracht. De Qatar National Vision 2030 geeft inzicht in de koers die uw land wil volgen. Daarin schetst u het ideaalbeeld van ‘a just and caring society based on high moral standards’.

Nederland waardeert de gesprekken die onze landen voeren over immateriële onderwerpen, inclusief de thema’s die wellicht gevoelig zijn. Zo is onze samenwerking op het gebied van de positie van arbeidsmigranten constructief en waardevol. 

Hoogheid, als vertegenwoordiger van een nieuwe generatie, heeft u een eigen kijk ontwikkeld op de toekomst van uw land. Onder uw vader en grootvader is enorm veel tot stand gebracht dat respect verdient. We zien dat Qatar onder uw leiderschap op die solide basis voortbouwt en antwoorden formuleert op de vraagstukken van nu. Welvaart blijft belangrijk, maar klimaatverandering, gezondheid en leefbaarheid eisen ook aandacht op.

U pleit voor diversificatie van de economie en voor evenwicht tussen economische groei en de bescherming van de leefomgeving. Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp dat ons bindt.  

Zoals wij ook in Nederland ervaren, is de stap van denken naar doen vaak lastig. Ik weet zeker dat we elkaar kunnen bijstaan en nog veel sterker kunnen samenwerken, gebruik makend van de expertise van bedrijven en kennisinstellingen. 

Uw bezoek bevestigt de zich steeds verbredende en verdiepende relatie tussen onze beide landen. Deze band is ons dierbaar. Dank u wel voor uw persoonlijke betrokkenheid!

Qatar en Nederland hebben samen de wereld veel te bieden. In de wereldpolitiek is het net als in de paardensport. Uiteindelijk komt het aan op snelheid, interactie en uithoudingsvermogen. En daarin blinken we uit!

Hoogheden, ik wil tot besluit u, uw familie en alle inwoners van Qatar vrede, gezondheid, voorspoed en geluk toewensen!