Toespraak van Zijne Majesteit de Koning bij de opening van het Energieseminar op de Next Energy Campus van de Universiteit van Oldenburg, Duitsland

De toespraak is uitgesproken in het Duits

Meneer de Minister-President, Prof. Al-Shamery, dames en heren,

Het is voor mijn vrouw en mij een groot genoegen in Uw midden te zijn, hier op de Universiteit van Oldenburg. Vorig jaar zijn wij gestart met een reeks bezoeken aan de Duitse deelstaten. Toen bezochten we Hessen en Baden-Württemberg. Vandaag en morgen maken we nader kennis met onze beide echte Oosterburen: Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen.

Deze bezoeken zijn voor ons van grote waarde. De verbindingen tussen onze landen zijn hecht. De relatie lijkt 'gewoon' en vanzelfsprekend. Maar wie scherper kijkt, ziet hoe fascinerend en enerverend de samenwerking is. Op hoeveel gebieden Duitsers en Nederlanders de krachten bundelen en samen intelligente antwoorden formuleren op de vragen van nu.

Of het nu gaat om onderwijs. Om de strijd tegen werkloosheid. Om slimme logistiek met behulp van ICT. Om de leefbaarheid van steden en dorpen. Om gezonde voeding. Of om vernieuwend ondernemerschap. Overal weten we elkaar te vinden!

We verheugen ons op de komende dagen, waarin we zullen spreken over de vele kansen op verdere verdieping van de samenwerking. Dat doen we met ondernemers, wetenschappers, werknemers, studenten, designers en bestuurders.

Dit seminar over energie op de Next Energy Campus kan symbool staan voor onze verwevenheid over grenzen heen. Onze energiemarkten, onze netwerken en onze belangen zijn onlosmakelijk verknoopt. Windstroom uit de omgeving van Oldenburg verlicht huiskamers in Groningen. Het Nederlandse TenneT, u heeft het al gedacht, is verantwoordelijk voor een belangrijk deel van het hoofdverdeelnet in Duitsland en verbindt het Duitse net met het Nederlandse. En Duitse en Nederlandse bedrijven werken concreet samen aan innovatieve manieren van energie-opslag, onder meer in Drenthe.

Hoe belangrijk die samenwerking is, beseffen we allemaal. Helemaal in een tijd van oplopende spanningen en onzekerheden in de wereld. Zonder energie staat alles stil. De toegang tot betrouwbare, betaalbare en duurzame energiebronnen - nu en in de toekomst - is topprioriteit.

Duitsland heeft in Europa het voortouw genomen met de Energiewende, gericht op een substantiële vergroting van het aandeel stroom uit duurzame bronnen. Wie vanuit Nederland Uw land binnenrijdt, valt onmiddellijk op hoezeer windmolens hier inmiddels gewoon zijn geworden. En het aantal daken met zonnepanelen is niet te tellen. Het geïnstalleerde zonnestroomvermogen in Duitsland per inwoner is twintig keer zo groot als in Nederland. En een kwart van de totale elektriciteitsvoorziening is duurzaam.

Meneer de Minister-President, binnen voorhoedeland Duitsland is Niedersachsen een van de koplopers! Met windenergie is Uw land zelfs kampioen. De Energiewende krijgt hier stevig de wind in de rug. Daarmee wil ik U complimenteren.

De ontwikkelingen gaan snel en zetten de markt op zijn kop. Stroomgebruikers worden steeds meer ook stroomproducenten. De rol van traditionele stroomproducenten verandert mee. Die ontwikkeling stelt ons voor nieuwe uitdagingen. Zoals:

  • Wat doen we met overschotten van zonnestroom op zomerse dagen?
  • En wat doen we als het regent en windstil is?
  • Hoe houden we het net te allen tijde stabiel en de energielevering betrouwbaar?
  • En wat is de toekomstige rol van gas? En van kolen?

Bij de beantwoording van al deze vragen hebben wij elkaar hard nodig. Duitsland en Nederland hebben elk hun sterke punten. Het gaat erom die zo goed mogelijk te combineren. Duitsland beschikt over industriële kracht. Nederland is sterk in verbindingen en het op elkaar aan laten sluiten van systemen. Duitsland heeft ruimte voor grootschalige duurzame stroomproductie. Nederland weet veel van offshore activiteiten. Duitsland blinkt uit in planmatig werken. Nederland heeft ervaring met marktwerking en met manieren om kostenefficiënt te werken. Zo vullen we elkaar aan.

Het is zeer inspirerend hier op de Next Energy Campus en straks bij EWE kennis te kunnen maken met grensverleggend onderzoek dat de basis legt onder de energievoorziening van de toekomst. Een toekomst waarin duurzame energiebronnen een veel grotere rol spelen. Een toekomst waarin netbeheer en energieopslag zó slim zijn dat overal altijd betaalbare stroom is. Ook als de zon niet schijnt en de wind niet waait.
Onze samenwerking levert ons betrokkenen extra energie op!

Deze interessante dag is nog maar net begonnen. Maar ik wilde U nu alvast deelgenoot maken van mijn enthousiasme. En van mijn overtuiging dat Niedersachsen en Nederland samen tot fantastische dingen in staat zijn.

Dank U wel.