Toespraak Prins van Oranje bij de afsluitende bijeenkomst van het Platform Internet Voor Alledag

Dames en Heren,

Op deze bijzonder dag vieren we het afscheid van het Platform Internet voor Alledag.

Vieren, want als trotse voorzitter mag ik toch zeggen dat het platform een groter aantal projecten dan aanvankelijk verwacht, succesvol heeft afgerond. Projecten van verschillende aard en omvang, maar die allen gemeen hebben dat ze bij uitstek gericht zijn het internetgebruik bij alledaagse activiteiten te stimuleren. Het Platform is in 2000 opgericht met precies deze doelstelling: het dagelijks gebruik van internet in Nederland door alle Nederlanders te bevorderen. Bij het initiëren van projecten heeft het Platform juist die bevolkingsgroepen voor ogen gehad die het internet nog onvoldoende ontdekt hebben. Als opzet is gekozen om ondersteuning te bieden aan kleinschalige projecten van onderwerpen die nog niet zijn opgepakt door de overheid of het bedrijfsleven. Deze projecten moeten het praktische alledaags gebruik van het internet stimuleren en ze moeten een nationale uitstraling hebben. Bij de ontwikkeling en de invoering van de projecten staan de wensen van de gebruiker centraal.

De afgelopen jaren heeft het platform de volgende projecten dankzij de steun van vele organisaties tot stand kunnen brengen. Bij praktisch alle projecten ben ik zelf persoonlijk betrokken geweest en daarom wil ik ze hier graag met u delen. Ik loop ze in alfabetische volgorde met u door.

Het project Agriwijzer wil een meer duurzame agrarische productie in Nederland stimuleren door de kennis erover te bundelen en beter toegankelijk te maken via het medium internet. Daarom is een speciale 'boeren best-practice' website ontwikkeld waarop boeren hun kennis en ervaring met elkaar kunnen uitwisselen. Dit project wordt straks nog nader aan u gepresenteerd.

De toenemende digitalisering van de samenleving heeft de problematiek van het analfabetisme versterkt. Waar vroeger de sociale communicatie vaak via persoonlijk contact en telefoon plaatsvond, gebeurt dat in de hedendaagse samenleving vaak via e-mail, SMS en chatten. Het Platform heeft het project Analfabeten opgezet waarbij een eigen plek op het internet wordt gecreëerd voor de 1,5 miljoen functioneel analfabeten die Nederland op dit moment telt. Op korte termijn zal een pilot worden ontwikkeld voor de regio Amsterdam. Ook dit project wordt zo dadelijk nog nader gepresenteerd.

Het project Asielzoekers heeft als doel de zelfredzaamheid van de asielzoekers die verblijven in de diverse centra in Nederland te bevorderen d.m.v. internet. Internet kan een middel zijn om deze groep kennis te laten maken met de Nederlandse samenleving, in afwachting van de uitkomst van de asielprocedure. Ook kunnen zij sneller informatie vinden over het land van herkomst en additionele vaardigheden verwerven welke relevant blijven bij eventuele terugkeer. Na een succesvolle pilot is vorig jaar zomer het internetcafé in het AZC te Crailo in gebruik genomen. In september 2002 is het project officieel aan het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers overgedragen voor een verdere roll out.

Het regionale thuiszorgproject Caremore geeft thuiszorgwerkers de beschikking over Internet en GPRS-technologie. Dit project is er op gericht om verzorgenden en verpleegkundigen in de thuiszorg door middel van mobiele telefoons zorg over te laten nemen van verzorgingshuizen. Dit moet leiden tot grote besparingen waardoor meer middelen beschikbaar komen voor het primaire proces, verhoging van de kwaliteit van de dienstverlening, verhoging van de arbeidssatisfactie en administratieve lastenverlichting, waardoor o.a. een grotere aantrekkelijkheid voor de arbeidsmarkt en dalende wachtlijsten ontstaat. De uitrol van dit project van 40 naar 450 verpleegkundigen vindt momenteel plaats. Voor de volgende fase van dit project, het ontwikkelen van het EPD (elektronisch patiënten dossier) zijn inmiddels voldoende partijen in de markt gevonden om deze fase uit te voeren.

De opzet van het project Clinic Lounge is er opgericht dat de patiënt d.m.v. internet het leven van alledag bij opname kan continueren. Een speciale website verschaft persoonlijke informatie over zorghistorie, ziekte en behandeling. Een voorbeeld: Een nierdialyse patiënt die ongeveer 3 keer per week zo'n 4 uur in het ziekenhuis is, wordt in staat gesteld gedurende dit verblijf vanuit het ziekenhuis via de Clinic Lounge huishoudelijke zaken te regelen. Te denken valt aan de bezorging van boodschappen en een honden uitlaatservice maar ook inloggen bij de werkgever, e-mailen en internetten.

Het primaire doel van het project Goede Doelen is een philantropic marketplace te creëren die leidt tot meer inkomsten voor het goede doel, het reduceren van kosten voor fondsenwervers en het optimaliseren van de communicatie met donateurs. Hiervoor is een speciale internetsite in ontwikkeling, www.degoededoelenrekening.nl, een combinatie van een rekening op naam en een portal op internet. Deze site stelt particulieren en bedrijven in staat om goed geïnformeerd en fiscaal optimaal on-line te doneren aan goede doelen en projecten die zij kunnen selecteren aan de hand van bepaalde zoekcriteria.

Het project Junior helpt Senior beoogt ouderen in onze samenleving te stimuleren om gebruik te maken van internet en e-mail. De activiteiten die zijn gepland, richten zich in eerste instantie op jongeren, om ze middelen aan te reiken de ouderen in hun omgeving te helpen. Vanaf november 2001 is het boek 'Help je ouders online' te koop. Het boek bevat een praktische handleiding om het internet te ontdekken, te leren e-mailen, tips voor het gebruik van de computer en verwijzingen naar voor ouderen interessante websites. De verkoop loopt boven verwachting goed. Inmiddels ligt een tweede druk van dit boek in de winkels.

Het Onderwijsproject heeft als doel een website te creëren die inspeelt op de behoefte van basisschool kinderen om zichzelf zo snel mogelijk te ontwikkelen. Kinderen krijgen via de website inzicht in de status van hun eigen ontwikkeling en inzicht in wat ze leuk vinden. Daarnaast biedt de site leuke dingen om thuis te doen. Vanmiddag wordt dit project nog nader aan u gepresenteerd.

Het Nationaal Initiatief Stichting SpaarPost stelt de consument op eenvoudige wijze in staat te kiezen uit een zo breed mogelijk informatieaanbod via e-mail. Op de internetsite van Stichting SpaarPost geeft de consument aan over welke producten of diensten en van welke bedrijven hij regelmatig, via e-mail, informatie wenst te ontvangen. Hierdoor blijven bedrijven in staat om, tegen zeer aantrekkelijke tarieven, prospect te e-mailen binnen de Europese Richtlijn 2002/58, waarin het bedrijven verboden wordt consumenten, zonder voorafgaande toestemming, e-mail te sturen. Binnenkort start Stichting SpaarPost met testen. De introductie van de website van Stichting SpaarPost staat gepland in oktober 2003.

Het doel van het project Sterrewereld Thuis is om meer dan 500.000 chronisch of langdurig zieke kinderen in de leeftijd van 5 tot 19 jaar toegang te bieden tot een virtuele wereld. Deze wereld is toegankelijk via internet zodat deze kinderen de Sterrewereld kunnen bezoeken, onafhankelijk van plaats en tijd. Met de Sterrewereld kunnen de kinderen samen een virtueel bezoek brengen aan de bioscoop, tikkertje spelen of een eigen homepage, een zgn. 'sterrestek' maken. Via het project de 'Sterrewereld Thuis' van het Platform kan dit in de toekomst ook thuis.

Het project WAOcafe.nl beoogt de WAO'er weer nieuwe kansen te geven op communicatie en mogelijk werk. Het project bestaat uit een WAO community op internet en is vormgegeven door een website waar de WAO-er centraal staat. De website is ingericht op basis van een persoonlijk profiel. De informatie en interactie is op maat gesneden, afhankelijk van o.a. beroepsgroep, handicap, persoonlijke wensen en woonplaats. Een rekenmodule (wat mag wel, wat mag niet) en een beroepskeuze test kunnen de WAO'er helpen bij het vinden van een passende functie. Dit project wordt vanmiddag nog nader gepresenteerd.

Wat heeft deze project benadering ons nu eigenlijk geleerd? In de eerste plaats een zeer belangrijke les: 'keep it simple'. Maar ook kleinschalig. Dit betekent in de praktijk dat laaghangende vruchten eerst geplukt moeten worden. Bouw vervolgens pas uit als er succes is met de eerste fase van het project. Definieer goed wat de bedoeling van het project is en bespreek dit met de doelgroep. Voeg op basis van analyse specifieke behoeften toe.
Organiseer in de eerste fase een stakeholdersoverleg om betrokkenheid van alle partijen te garanderen. Betrek alle partijen bij de opzet en uitwerking van het project, inclusief de doelgroep. Zorg dat de uitkomst van het project een duidelijke toegevoegde waarde heeft voor de doelgroep. Laat naast dit alles veel ruimte over voor creativiteit en incorporeer dat op interactieve wijze.
Gebleken is voorts dat de samenstelling van het Platform het mogelijk heeft gemaakt om overheid en bedrijfsleven makkelijker bij elkaar te brengen bij alle projecten, iets wat erg belangrijk is, maar niet altijd gebeurt.

Al deze projecten zijn 'om niet' ondersteund door adviesbureaus, ondernemingen en ook de overheid. Mijn dank, en de dank van het gehele Platform is groot aan u allen die deze projecten hebt mogelijk gemaakt. Zonder uw belangeloze medewerking had het Platform nooit haar doelstellingen kunnen bereiken. Naast de vele organisaties wil ik graag de leden van het Platform bedanken. Anthony Burgmans, Terry Dornbush, Desirée van Gorp, Jerome Mol, Ton Risseeuw, Ben Verwaaijen, Michiel Westermann en Hans Wijers dank voor jullie inzet en betrokkenheid. Ook een bijzonder woord van dank voor de coördinator van het Platform, Huib Vigeveno en zijn secretaresse Janneke Wielaart.

Dames en heren, het Platform Internet voor Alledag is altijd bedoeld geweest als tijdelijke aanjager voor het gebruik van het internet door alle Nederlanders bij alledaagse situaties. Blij ben ik met het feit dat het platform voor e-nederland, ECP.nl, bereid is gevonden naast het bewaren van het elektronisch archief van ons platform, ook nog enkele projecten die mogelijk nog nadere steun behoeven te monitoren en daar waar nodig nog de nodige steun te verschaffen. Dat het Platform nu ophoudt te bestaan, betekent niet dat er niets meer gedaan hoeft te worden aan de ontwikkeling van het internet gebruik in Nederland. Echter de aanjaagfunctie die het Platform zich bij oprichting als doel heeft gesteld, is grotendeels vervuld. Het is nu aan anderen om nieuwe initiatieven te starten. Het maatschappelijke belang van het gebruik van het internet wordt steeds groter. Binnen een paar jaar zal het onbestaanbaar blijken dat niet alle mensen bereikbaar zijn via de e-mail. Zoals het nu reeds ondenkbaar is dat mensen geen brievenbus of telefoon hebben. Kabels waarlangs informatie vervoerd wordt zijn net zo belangrijk als de voorzieningen voor gas, water en licht.

Zoals ik in mijn toespraak op het congres van ECP.nl in november vorig jaar heb gesteld is Nederland zeer goed geplaatst om maximaal gebruik te maken van mogelijkheden die internet ons biedt. Het is in ieders belang dat internet een middel is dat bij alledaagse activiteiten, in werk en privé benut wordt. Ik vertel u geen nieuws als ik zeg dat in de afgelopen jaren het gebruik van het internet door brede lagen van de bevolking van Nederland explosief is gestegen. Meer nog dan aanvankelijk door deskundigen voorspeld. Mensen gebruiken het internet zowel zakelijk als privé in toenemende mate. Het Platform Internet voor Alledag heeft, met hulp van u allen hier aanwezig, haar steentje daaraan bijgedragen. Ikzelf blijf de ontwikkelingen op de voet volgen, maar het is nu aan anderen de aanjaagfunctie over te nemen. Bij al mijn andere werkzaamheden zal ik vanzelfsprekend blijven hameren op het belang van het alledaags gebruik van het Internet. Het Internet is immers een middel waarmee vele doelen bereikt kunnen worden.

Dank voor uw aandacht.

Klik hier< voor meer informatie.