Toespraak van Zijne Majesteit de Koning bij de uitreiking van de standaard aan de Nationale Politie
Korpschef Bouman, mannen en vrouwen van de Nationale Politie,
Ruim twee jaar geleden startte een van de omvangrijkste reorganisaties ooit binnen de Nederlandse overheid.
Op 1 januari 2013 kwamen zesentwintig grotendeels autonoom werkende politiekorpsen samen binnen één organisatie.
Sinds die dag heeft Nederland een Nationale Politie, onder aansturing van één korpschef. U, Korpschef Bouman, was vier maanden later bij mijn inhuldiging lid van het cortège. Een primeur.
Vandaag zijn wij bij elkaar voor een ceremonie die de verbinding ook symbolisch uitdrukt.
De standaard die ik U vandaag uitreik, vervangt de standaard die mijn moeder in 2009 uitreikte aan het Korps Landelijke Politiediensten, een van de 26 korpsen die Nederland toen rijk was.
Een standaard van één korps, wordt een standaard van U allen. Dat past bij de nieuwe situatie, waarin U één team vormt, met één missie.
Reorganiseren is nooit gemakkelijk. Helemaal niet als het gaat om het dagelijks werk van meer dan 60.000 mensen. En als er belangen op het spel staan die essentieel zijn voor ons allemaal: bescherming van de democratie, handhaving van de wet en uitoefening van het gezag op straat.
De afgelopen jaren hebben het nodige van U gevraagd. En ook van al degenen die direct bij het werk van de Politie zijn betrokken, of die lokaal verantwoordelijkheid dragen.
Wennen aan nieuwe verhoudingen kost tijd. Dat proces kan gepaard gaan met emoties die voortkomen uit diep gevoelde betrokkenheid.
Des te groter is de waardering die de mannen en vrouwen van de Nationale Politie verdienen voor hun inzet en professionaliteit. Uw werk vergt veel. Als er gevaar dreigt, stáát U er. Sterker nog: U doet een stap naar voren. In verhitte situaties, houden politiemensen het hoofd koel. Politiemensen deinzen niet terug als het erom spant. Ze vangen soms letterlijk de klappen op. Ze zijn gedreven in het opsporen van daders van misdrijven. En wat even belangrijk is: ze werken met tact en volharding aan het voorkomen van spanningen en geweld.
Tijdens het veeleisende reorganisatieproces, gaat het werk gewoon door. Met goede resultaten!
Dat 30 april 2013 een feestdag was voor miljoenen Nederlanders, is mede te danken aan de goede zorgen van de Politie. De vlekkeloze organisatie van de Nuclear Security Summit, met 58 wereldleiders, was mede Uw prestatie. En het relatief grote vertrouwen tussen burgers en overheid in onze samenleving, wordt versterkt door de betrokken manier waarop de Politie elke dag weer haar taak vervult.
In Uw eerste jaren als Nationale Politie is het U gelukt samen meer focus te geven aan het politiewerk. Dat heeft geleid tot positieve resultaten, vooral in de bestrijding van misdrijven die een sterke impact hebben op het leven van mensen: woninginbraken, overvallen, straatroof en geweldspleging.
Dit onderstreept de waarde van krachtenbundeling en van een gezamenlijke strategie waarbinnen mensen en middelen efficiënt worden ingezet.
De verwachtingen die de samenleving van U heeft zijn hoog. Soms lijkt het alsof bijna alle maatschappelijke problemen waarmee we worstelen op Uw bord terecht komen. Er komen steeds nieuwe uitdagingen bij en het werken aan veiligheid wordt voortdurend complexer. Denk aan de dreiging van internationaal terrorisme en van cybercrime. Dat alles vraagt om kracht, vernuft en waakzaamheid.
Tegelijkertijd wordt van politiemensen inlevingsvermogen verwacht. Mensenkennis. Sensitiviteit. Dienstbaarheid. Ik denk aan het onmisbare werk van de familierechercheurs die nabestaanden bijstonden na de ramp met de MH17.
Het werk van de Politie ligt altijd onder een vergrootglas. De lat ligt hoog, of het nu gaat om integriteit, effectiviteit of aanspreekbaarheid. Gemakkelijk is het niet om aan alle normen en verwachtingen te voldoen.
Maar de continue druk waaronder U staat, moet voor het Korps ook een reden tot trots zijn. Uw werk is van wezenlijke waarde voor ons allemaal. Onze veiligheid, onze democratie en onze rechtsstaat liggen mede in Uw handen.
Dilemma's en spanningen zijn inherent aan een grote reorganisatie zoals de Politie doormaakt. Dit vraagt van iedereen in de organisatie, van hoog tot laag, de nodige flexibiliteit en de wil het gezamenlijk belang te laten voorgaan. Vanuit die houding kunnen lastige vragen worden opgelost en komt de Nationale Politie als collectief sterker naar voren.
63.000 mensen.
Tien regionale eenheden, een landelijke eenheid en een dienstencentrum.
Een indrukwekkende veelheid aan taken en verantwoordelijkheden.
En toch: één Korps; één missie, één standaard.
Ik wens U veel succes toe in Uw moeilijke, maar mooie werk. Dat deze standaard het symbool mag zijn van Uw onderlinge verbondenheid en een blijvend teken van vertrouwen.