Toespraak van Zijne Majesteit de Koning bij het diner in Schloss Wilkinghege, Münster

De toespraak is uitgesproken in het Duits

Mevrouw de Minister-President, Meneer de Minister-President, dames en heren,

Het is voor mijn vrouw en mij een groot genoegen bij U te gast te zijn, hier in het mooie Schloss Wilkinghege. Vanavond verbinden we niet alleen twee Deutsche Länder met Nederland, maar ook twee Deutsche Länder met elkaar.

Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen, Nederland.
Drie buren.
Door de directe nabijheid, zien we het bijzondere van onze relatie soms over het hoofd. Het is belangrijk elkaar regelmatig te herontdekken. Daarom zijn wij hier.

Onze werkbezoeken vandaag en morgen doen recht aan de intensiteit en veelzijdigheid van onze betrekkingen. Het programma is onconventioneel. We willen de diepte in. En we zijn dankbaar dat zoveel mensen hun kennis en praktijkervaring met ons willen delen.

De onderwerpen waarover wij spreken zijn van groot belang voor het dagelijks leven van mensen aan beide zijden van de Duits-Nederlandse grens. Kansen voor jongere en oudere mensen op de arbeidsmarkt. Goed onderwijs. Mogelijkheden voor ondernemers om hun bedrijf te laten groeien. Een aantrekkelijke woonomgeving voor iedereen. Een betrouwbare en zo schoon mogelijke energievoorziening. Al die elementen zijn essentieel en op al die terreinen - en nog een groot aantal meer - werken wij samen.

Het is fascinerend om te zien hoezeer de drie landen elkaar aanvullen waarbij elk land zijn eigen sterke punten inbrengt. Zo loopt Niedersachsen voorop in hernieuwbare energie, is Nordrhein-Westfalen ongeëvenaard als industrieland en blinkt Nederland uit in verbindingen en netwerken.

Samen creëren we een geheel dat groter is dan de som der delen.

Hoeveel contacten er ook zijn, er blijven nog veel kansen onbenut. Het is nodig dat we voortdurend nieuwsgierig blijven naar elkaar en ons blijven verdiepen in de expertise, ervaring en culturele rijkdom die vlak over de grens beschikbaar is.

Wat dat betreft geef ik de jonge generatie in Duitsland graag een compliment. Er zijn (zowel absoluut als relatief) meer Duitse studenten die neerlandistiek studeren dan Nederlandse studenten die kiezen voor germanistiek.

Ik hoop dat ons bezoek bijdraagt aan het leggen van nieuwe verbindingen. En aan het bewustzijn dat we elkaar als gelijkgezinde, innovatieve partners in Europa hard nodig hebben. Niet alleen voor welvaart en werkgelegenheid. Maar ook om samen creatieve oplossingen te bedenken voor de grote opgaven van vandaag en morgen.

Er gaat niets boven een goede buur. Nederland prijst zich gelukkigtweeuitstekende oosterburen te hebben.

De hechte en hartelijke relatie tussen onze drie landen vieren we vanavond hier in Schloss Wilkinghege, in Münster. De stad waar in 1648 - bij de Vrede van Münster - de soevereiniteit van de Republiek der Verenigde Nederlanden werd bevestigd!

Mevrouw de Minister-President, meneer de Minister-President, ik wil graag met U het glas heffen op onze vriendschap. En onze samenwerking!