Toespraak van Prinses Máxima, 17 maart 2006
als voorzitter van het Curatorium van de Prins Claus Leerstoel, tijdens de slotdag van het scholierenproject Mensenrechten en Migratie bij de Universiteit Utrecht
Beste leerlingen, wetenschappers en gasten,
Ladies and Gentlemen, Scientists and Guests,
Ik sta hier vandaag met veel genoegen voor u namens het Curatorium van de Prins Claus Leerstoel. Prins Claus was zeer betrokken bij vraagstukken rondom Development and Equity, je zou in het Nederlands zeggen: gelijke ontwikkelingskansen. Hij vroeg aandacht voor de verdeling van welvaart in de wereld. Hij bracht mensen bij elkaar en inspireerde velen. Hij had daarbij oog voor het behoud van de menselijke waardigheid. Daarom pleitte hij voor een open blik naar de wereld. Het doel van de Prins Claus Leerstoel is om het gedachtegoed van Prins Claus door wetenschappelijk onderzoek en onderwijs te laten voortleven.
Prins Claus heeft ooit gezegd: "Vrijheid van meningsuiting is een essentieel element in elke vorm van democratie en daarom een voorwaarde voor ontwikkeling". Zoals jullie weten is vrijheid van meningsuiting een van de fundamentele en bekendste mensenrechten, en over mensenrechten gaan we het vandaag hebben. Hier zullen we ons concentreren op een ander, maar heel belangrijk en actueel onderwerp: migratie en mensenrechten. Dit is het vakgebied van Professor Rivera Salgado, die dit jaar de houder is van de Prins Claus Leerstoel.
De onderwerpen waarmee Professor Rivera Salgado zich bezighoudt, kunnen gemakkelijk worden vertaald naar de situatie van ieder van ons, en dus ook naar de situatie van jullie, de leerlingen. Het is belangrijk dat jonge mensen zich ervan bewust zijn dat het thema van mensenrechten en migratie ook dicht bij huis speelt. Meestal gaat het dan over zaken die zich ver weg afspelen. Vandaag gaat het juist ook over de gevallen dichtbij: op school, in de wijk of in de stad. Hoe kijken jullie, de leerlingen van de middelbare scholen, aan tegen mensenrechten en migratie? Wat maken jullie hiervan mee?
Ik ben daarom blij dat jullie vandaag met het thema aan de slag gaan, als afsluiting van jullie voorbereiding op school. Het gaat er niet om wie gelijk heeft of gelijk krijgt. Het gaat om de dialoog, perceptie, het elkaar begrijpen, het besef van wat er allemaal meespeelt. Niet uitgaan van vooroordelen of vooronderstellingen, maar echt luisteren naar elkaar.
Ik dank de wetenschappers dat zij bereid zijn hier vandaag te luisteren naar wat de leerlingen te vertellen hebben. Deze leerlingen zijn immers misschien de wetenschappers van de toekomst.
Veel mensen en organisaties hebben ervoor gezorgd dat deze dag kon plaatsvinden. Ik wil hen daarvoor graag hartelijk bedanken.
And now I invite you all to listen to professor Gaspar Rivera-Salgado. I wish you all a lot of success today.