Koningin Máxima bezoekt SVO vakopleiding food

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt woensdagmiddag 29 januari SVO vakopleiding food in Houten. Het bezoek staat in het teken van mbo-vakonderwijs en de samenwerking met de  foodsector.  

Tijdens het bezoek maakt Koningin Máxima in praktijklokalen kennis met studenten en docenten bij kooklessen. Zij spreken over de te leren vaardigheden, het belang van praktijklessen en de aansluiting op het werkveld. Koningin Máxima spreekt met studenten bij het ‘frituurcollege’ van de foodservice over de productkennis, de bereiding van gefrituurde producten en de verbinding tussen school en het foodservicebedrijf. Daarnaast bezoekt zij lessen vegetarisch en veganistisch koken en de vakopleiding tot slager. Ook woont zij een les bij over het ontwikkelen van innovatieve hybride voedselproducten en een VR-les waarin theorie en praktijk in een moderne leeromgeving samenkomen. De studenten hebben verschillende achtergronden en volgen een voltijd mbo-opleiding, combineren werken en leren of doen als werkenden een bijscholing of een omscholing naar een beroep in de foodsector. De docenten die de vakopleidingen en trainingen geven komen uit de praktijk.

Aansluitend neemt Koningin Máxima deel aan een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers uit het onderwijs en de sector. Zij gaan in gesprek over de samenwerking tussen mbo-instellingen en bedrijven in de foodsector, om personeelstekorten in de branche tegen te gaan. Centraal staat de vraag hoe de kloof tussen de theorie en de praktijk kan worden overbrugd, waardoor de sector personeel kan vinden en behouden.  

SVO vakopleiding food is een mbo-vakinstelling die studenten en werkenden opleidt voor onder andere restaurants, foodserviceketens, speciaalzaken en de versindustrie. SVO biedt zowel fulltime mbo-opleidingen als een combinatie van werken en leren. SVO beschikt over twintig opleidingslocaties en heeft in totaal zo’n 2100 studenten.

RVD, nr. 15