Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2024

Vandaag is het online Jaaroverzicht Koninklijk Huis 2024 gepubliceerd. Het online jaaroverzicht bevat een overzicht van de publieke optredens, werkbezoeken in binnen- en buitenland en andere werkzaamheden van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden, Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje en de andere leden van het Koninklijk Huis. Honderd geselecteerde activiteiten zijn nader toegelicht.

Zo ontving de Koning op 2 juli het nieuwe kabinet op Paleis Huis ten Bosch, waar de nieuwe ministers en staatssecretarissen ten overstaan van de Koning in de Oranjezaal werden beëdigd. De Koning woonde de herdenking bij van de vliegramp met vlucht MH17, dit jaar tien jaar geleden. Samen met Koningin Máxima bezocht hij Tarwekamp in Den Haag, waar een portiekflat werd verwoest en meerdere mensen om het leven kwamen door een explosie en brand. Met een overlevende en een nabestaande opende de Koning het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam en sprak: “Giftige woorden en daden kunnen uitmonden in een dodelijke dynamiek. In misdaden zó gruwelijk en massaal dat ons verstand erbij stilstaat.”

Vrijheid, recht en democratie

In 2024 én 2025 vieren en herdenken we dat Nederland tachtig jaar geleden werd bevrijd door de geallieerden en dat we sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in vrijheid leven. Dat werd in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in september 2024 gevierd in het Limburgse Mesch, het eerste dorp dat door de geallieerden werd bevrijd. Ook sprak de Koning bij de Airborne Luchtlandingen en Herdenking enkele veteranen die deelnamen aan Operatie Market Garden en was hij in Putten om de razzia van 1944  te herdenken. Met het bijwonen van deze en andere evenementen ondersteunen leden van het Koninklijk Huis de inzet voor waarden als vrijheid, recht en democratie, die nooit vanzelfsprekend zijn.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima voerden het afgelopen jaar ook diverse gesprekken over de doorwerking van de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden op het leven van mensen in de Nederlandse samenleving. Zo spraken zij bijvoorbeeld met straatcoaches en jongerenwerkers uit verschillende wijken in Amsterdam, op een school en een multicultureel centrum en met mensen met een Palestijnse, Joodse en islamitische achtergrond. De gesprekken gingen over vreedzaam samenleven, samenwerken en de nuance zoeken en over het tegengaan van alle vormen van discriminatie en haat.

Van regionaal tot wereldwijd 

Tijdens een bezoek van het Koninklijk Paar aan de staten Georgia en New York in de Verenigde Staten sprak de Koning bij het Martin Luther King Jr. Centre: “Dromen kunnen werkelijkheid worden als we elkaar als broeders en zusters zien, ongeacht onze kleur en onze achtergrond.” De Koning ontving samen met Koningin Máxima de Koning van Spanje op en de President Portugal op staatsbezoek in Nederland en de Prinses van Oranje schoof aan bij de staatsbanketten. Er waren streekbezoeken aan Het Hogeland in Groningen en aan Walcheren in Zeeland, Koningsdag werd gevierd in Emmen en buurtbezoeken gebracht aan Den Helder, Klaaswaal en Woerden. Prinses Beatrix bezocht Sint Maarten en Saba en Prinses Margriet was in Ghana voor SOS Kinderdorpen. De Olympische en Paralympische sporters werden door het Koninklijk Huis aangemoedigd in Parijs en de medaillewinnaars op Paleis Noordeinde onthaald en in het zonnetje gezet. 

Toekomstbestendig en duurzaam 

Koningin Máxima gaat na vijftien jaar door met haar functie als speciaal pleitbezorger voor de secretaris generaal van de Verenigde Naties, maar verlegt de focus van financiële inclusie naar financiële gezondheid. Voor het voorkomen van financiële problemen door o.a. educatie zet zij zich niet alleen wereldwijd in, maar zeker ook in Nederland namens stichting SchuldenlabNL, de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid en platform Wijzer in geldzaken. De Koning gaf in 2024 wederom speciale aandacht aan de omschakeling naar duurzame energie, met name de doorbraak van groene waterstof, met het openen van productiebedrijf Hysolar en een bezoek aan diverse partners in Denemarken en Noorwegen.

Zichtbaar en toegankelijk

Elk jaar kunnen meer mensen kennismaken met de geschiedenis van Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen. In 2024 waren er voor de zomeropenstelling wederom meer kaarten beschikbaar en waren het Paleis en de Stallen meer dagen geopend voor publiek. Ook was er een nieuwe audiotour voor kinderen, inclusief een boodschap ingesproken door de Koning. Om meer mensen mee te nemen in de verhalen, historie, tradities en het erfgoed is de website van de Koninklijke Verzamelingen vernieuwd, laat de nieuwe vitrine op het Noordeinde Koninklijke tradities in beeld zien, is voor het 750-jarig bestaan van Amsterdam een ‘mokumtour’ ontwikkeld in het Koninklijk Paleis Amsterdam en heeft het Departement Hofmaarschalk medewerking verleend aan de tv-serie Oranje van Boven, dat alles vertelt over gastvrijheid en de organisatie van ontvangsten op de paleizen.

Tot slot biedt het jaaroverzicht informatie over reguliere werkzaamheden van de Koning als staatshoofd, zoals ontvangsten van ambassadeurs ter overhandiging van hun geloofsbrieven en beëdigingen. Dit is de vijftiende editie van het Jaaroverzicht Koninklijk Huis en de tweede keer dat het uitsluitend online verschijnt. Het jaaroverzicht is gepubliceerd op www.koninklijkhuis.nl. 

RVD, nr. 352