Koning bij symposium ‘40 jaar Er Zijn’ van VPTZ Nederland

Zijne Majesteit de Koning woont dinsdagmiddag 19 november in theater Flint in Amersfoort het symposium ’40 jaar Er Zijn’ bij van Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) Nederland. Het symposium is opgezet voor leden, stakeholders en professionals in zorg en welzijn. 

VPTZ Nederland is de landelijke koepel voor lokale en regionale vrijwilligersorganisaties in de palliatieve terminale zorg. De circa 13.000 vrijwilligers van deze organisaties bieden zorg en ondersteuning aan huis, in hospices en in zorginstellingen aan terminaal zieke mensen en hun mantelzorgers. VPTZ Nederland ondersteunt ruim 200 lidorganisaties, behartigt hun belangen en stimuleert de kwaliteit van de zorg en ondersteuning. Het jubileumjaar wordt afgesloten met het symposium ’40 jaar Er Zijn’, want aanwezigheid en steun is de toegevoegde waarde van vrijwilligers voor mensen in hun laatste levensfase en hun naasten.

De Koning woont de start van het symposium bij waarin wordt teruggeblikt op veertig jaar VPTZ. Vrijwilligers vertellen over hun werkzaamheden en het belang van goede begeleiding in de laatste levensfase. Tevens wordt de Elisabeth Kübler-Ross Prijs uitgereikt aan prof. dr. Andries Baart vanwege de bijdrage die hij heeft geleverd aan de (palliatieve) zorg in Nederland. Professor Baart is de grondlegger van de presentietheorie waarin de relatie tussen zorgverlener en zorgvrager centraal staat. Koning Willem-Alexander gaat daarnaast in gesprek met vrijwilligers, coördinatoren en (vrijwillige) bestuursleden van VPTZ-lidorganisaties.

RVD, nr. 294