Koning bezoekt Denemarken en Noorwegen in het kader van de ontwikkeling van de waterstofmarkt in Noordwest-Europa

Zijne Majesteit de Koning brengt van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 november een bezoek aan Denemarken en Noorwegen. Het bezoek staat in het teken van waterstof en het energiesysteem van de toekomst. De Koning wordt tijdens het bezoek vergezeld door minister Hermans van Klimaat en Groene Groei. Zijne Majesteit Koning Frederik X van Denemarken en Zijne Koninklijke Hoogheid Kroonprins Haakon van Noorwegen zijn bij verschillende onderdelen van het bezoek aanwezig. Ook een delegatie van Nederlandse bedrijven neemt deel aan het bezoek.

Doel van het werkbezoek is het uitbreiden van de samenwerking tussen Nederland en Denemarken en Noorwegen op het gebied van waterstof en de regionale waterstofinfrastructuur. Om gezamenlijk duurzame waterstofketens op te bouwen en zo de waterstofmarkt binnen Europa op gang te brengen zijn kennisuitwisseling, onderzoek, technologische innovatie, import- en exportverbindingen en de bijbehorende infrastructuur nodig. 

In zowel Denemarken als Noorwegen richt het bezoek zich vooral op de ontwikkeling van onshore en offshore infrastructuur, importcapaciteit van waterstof naar Nederland, het koolstofvrij maken van de maritieme sector en de ontwikkeling van groene maritieme corridors. In Denemarken is het bezoek ook gericht op kennisuitwisseling over financiële modellen. In Noorwegen is er aandacht voor samenwerking op het gebied van koolstof afvang en -opslag.

Dinsdag 12 november - Lyngby en Kopenhagen

Ochtend

Werkbezoek TOPSOE

Dinsdagmorgen bezoekt Koning Willem-Alexander TOPSOE in Lyngby, een hightechbedrijf gespecialiseerd in decarbonisatie-technologieën. Tijdens een rondleiding krijgt de Koning uitleg over een nieuwe vorm van elektrolyse met verhoogde effectiviteit en is er aandacht voor het belang van de Europese maakindustrie rond elektrolyse.

Conferentie Danish Industry

Aansluitend volgt in Kopenhagen bij Danish Industry een high-level conferentie over ontwikkelingen in de onshore en offshore infrastructuur ten behoeve van de regionale waterstofmarkt. Koning Willem-Alexander houdt hier een toespraak. Tijdens de conferentie worden enkele MoU’s ondertekend tussen Deense en Nederlandse bedrijven en organisaties op het gebied van waterstof en energie infrastructuur. Na de conferentie is de Koning aanwezig bij een matchmaking event tussen Nederlandse en Deense bedrijven. 

Middag

Koolstofvrije havens en maritieme sector

In de middag vindt vanaf Nyhavn een vaartocht plaats. Koning Willem-Alexander spreekt tijdens de vaartocht met betrokken partijen over het koolstofvrij maken van havens en de maritieme sector. 

Financiering energietransitie

Hierna volgt een bijeenkomst bij Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), waar wordt gesproken over het financieren van de energietransitie. Minister Hermans houdt hier een toespraak. 

Woensdag 13 november - regio Bergen en Oslo

Ochtend

Northern Lights-faciliteit

Woensdag brengt de Koning een bezoek aan de Northern Lights faciliteit in Øygarden. Northern Lights is in september dit jaar geopend en is de eerste open-source infrastructuur voor CO2 transport en –opslag met als doel een veilige en permanente opslagmogelijkheid voor afgevangen CO2. 

Pilot ZEG Power

Aansluitend krijgt Koning Willem-Alexander een rondleiding bij een pilot van ZEG Power. ZEG levert oplossingen voor schone waterstofproductie uit gas op basis van nieuwe technologie met geïntegreerde koolstof afvang. 

Samenwerking Noors en Nederlands bedrijfsleven

Tenslotte vaart de Koning vanaf Øygarden terug naar Bergen. Tijdens de vaartocht vinden er gesprekken plaats met het Noorse en Nederlandse bedrijfsleven. 

Middag 

Historische banden 

Bij aankomst in Bergen bezoekt Koning Willem-Alexander Bryggen, dat van de 14e tot het midden van de 16e eeuw het economisch centrum van Bergen als Hanzestad was. Bryggen staat sinds 1979 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en illustreert het belang van de eeuwenlange handel tussen Nederland en Noorwegen. 

Samenwerking blauwe waterstof en opslag CO2

Na de wandeling door Bryggen vindt een lunchbijeenkomst plaats in de Haakonshallen. Tijdens deze bijeenkomst wordt gesproken over strategische samenwerking in de Noordzee en over marktontwikkelingen op het gebied van blauwe waterstof en de opslag van CO2. Minister Hermans houdt hier een toespraak. 

Avond

Handelsdiner

Na de lunchbijeenkomst vertrekt Koning Willem-Alexander naar Oslo. In de avond vindt hier een handelsdiner plaats met Noorse en Nederlandse bedrijven. De Koning houdt een toespraak.

Donderdag 14 november - Oslo

Ochtend

Hystar

Donderdagochtend bezoekt Koning Willem-Alexander Hystar waar elektrolysers worden geproduceerd. Ook wordt hier een 1.5 GW-productiefaciliteit gebouwd die wordt uitgebreid tot 4.5 GW in 2030. In het hoofdgebouw vindt een tafelgesprek plaats met Noorse en Nederlandse bedrijven over de productie van elektrolysers, de marktontwikkelingen en de rol van publiek-private samenwerking hierin.

Koolstofvrij maken van scheepvaartsector

In het stadhuis van Oslo vindt aansluitend een rondetafelgesprek plaats over de rol van waterstof en waterstofderivaten in het koolstofvrij maken van de scheepvaartsector. Hierbij ligt de nadruk op het belang van groene maritieme corridors, zoals tussen Nederland en Noorwegen. 

Rondvaart haven van Oslo

De gesprekken worden voortgezet tijdens een rondvaart door de haven van Oslo. Tijdens de rondvaart is er een presentatie over de initiatieven die zijn genomen om de haven te vergroenen.

RVD, nr. 292