Koningin Máxima brengt werkbezoek aan jonge cultuurmakers tegen polarisatie bij Fonds ZOZ

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt dinsdagmiddag 12 november bij het Cultuurfonds in Amsterdam een werkbezoek aan jonge makers in de cultuursector die ondersteund worden door Fonds ZOZ en ZOZ Academy. Deze makers zetten zich met hun projecten in voor maatschappelijke verbinding en tegen polarisatie, vooroordelen, discriminatie en radicalisering. Fonds ZOZ organiseert deze middag een netwerkbijeenkomst waarin de cultuurmakers hun ervaringen delen en kennis uitwisselen. Koningin Máxima sluit aan bij diverse sessies.

Fonds ZOZ is een themafonds van het Cultuurfonds dat culturele projecten van jonge makers financieel ondersteunt die taboes willen doorbreken en actuele problemen aansnijden. De naam van het fonds staat voor ‘Zie Ommezijde’ en is een oproep om iets vanuit een ander gezichtspunt te bekijken en zo bij te dragen aan wederzijds begrip. Daarnaast is er de ZOZ Academy waar startende cultuurmakers begeleiding krijgen om hun eerste project te realiseren. Zij ontvangen een startbedrag, krijgen coaching van meer ervaren collega’s en kunnen onderling ervaringen uitwisselen. Sinds de oprichting in 2018 heeft Fonds ZOZ samen met de ZOZ Academy 270 projecten - zoals films, theater-, muziek- en dansproducties, podcasts en culturele educatieprojecten op scholen - ondersteund.

Tijdens de netwerkbijeenkomst gaan nieuwe en ervaren cultuurmakers, die steun hebben gekregen van Fonds ZOZ of de ZOZ Academy, met elkaar in gesprek. In kennissessies wisselen zij ervaringen uit over het maakproces, de distributie van hun werk en de uitdagingen die zij tegenkomen. Koningin Máxima sluit aan bij sessies die zijn gewijd aan de opstart en aanpak van nieuwe culturele projecten, de inzet van projecten voor verbinding en tegen polarisatie, en het opbouwen van een professionele carrière. Koningin Máxima neemt verder deel aan een ervaringssessie met een korte film over en een optreden van cellist Qusai Naim. Aansluitend woont Koningin Máxima samen met alle deelnemers een interactieve masterclass bij van theatermaker en docent burgerschap Mahfoud Mokaddem. Hij deelt tips en ervaringen uit de praktijk. Tijdens een afsluitende netwerkborrel spreekt Koningin Máxima met diverse deelnemers over hun ervaringen met Fonds ZOZ en de ZOZ Academy.

RVD, nr. 289