Koningin Máxima opent Dushi Huis

Hare Majesteit Koningin Máxima opent op dinsdagmiddag 15 oktober Dushi Huis Waalwijk. Dushi Huis biedt kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot 18+ jaar, die niet meer thuis kunnen wonen, een langdurig, veilig thuis.

Dushi Huis is een kleinschalige woonvorm voor kinderen die door omstandigheden niet meer thuis, in een pleeggezin of gezinshuis kunnen wonen. Kinderen komen bij Dushi Huis wonen wanneer zij tussen de 4 en 12 jaar oud zijn en hebben binnen de jeugdzorg al op verschillende plekken gewoond. In een woonvorm van Dushi Huis wonen meestal acht kinderen en helpt een vast team bij de opvoeding en ontwikkeling van de kinderen. Aan de hand van de Dushi Methodiek helpen zij kinderen hun talenten te ontdekken en hun basisvertrouwen te ontwikkelen zodat ze stevig in hun schoenen leren staan. Waar mogelijk worden ouders betrokken bij het opgroeien. Dushi Huis is opgericht door Alex de Bokx en bestaat inmiddels twintig jaar.

Kinderen vanaf 12 jaar die bij Dushi Huis wonen, stromen door naar Dushi Next Step en vanaf hun 17e jaar naar Dushi Next Step+. Jongeren bij Dushi Next Step worden de eerste stappen naar zelfstandigheid bijgebracht, wonen en leven onder begeleiding van een volwassene en gaan naar school. De jongvolwassenen bij Dushi Next Step+ volgen een opleiding naast hun bijbaan en worden begeleid in zelfstandig wonen met eigen verantwoordelijkheden. In totaal zijn er zes Dushi Huis locaties, twee Dushi Next Step huizen en één Dushi Next Step+ locatie waar momenteel ruim vijftig kinderen en jongvolwassenen samenleven.  

Na de opening gaat Koningin Máxima in gesprek met bewoners bij Dushi Next Step en Next Step+. Tijdens een rondleiding door het huis laten de kinderen hun kamer zien en bezoekt zij de keuken waar zij spreekt met de volwassenen. Ook gaat Koningin Máxima in gesprek met de directie, de verhuurder van het pand en enkele nauw betrokkenen bij Dushi Huis.

RVD, nr. 271