Koningin Máxima ontsteekt licht in gerestaureerde Domtoren

Hare Majesteit Koningin Máxima ontsteekt op zaterdagavond 9 november de nieuwe verlichting van de Domtoren in Utrecht. De onthulling van het lichtkunstwerk markeert de afronding van de restauratie van de Domtoren die vijf jaar heeft geduurd.

De afgelopen jaren stond de Domtoren, de hoogste kerktoren van Nederland, in de steigers. Bij de restauratie zijn bijna 10.000 stukken steen stuk voor stuk bekeken en is beoordeeld of ze vervangen moesten worden. Naast innovatieve technieken, zijn veel van de werkzaamheden op ambachtelijke wijze met de hand uitgevoerd.

Koningin Máxima krijgt een toelichting op de restauratie en aansluitend vertellen enkele Utrechters over hun speciale band met de Domtoren. Vervolgens ontsteken Koningin Máxima en burgemeester Dijksma van Utrecht het lichtkunstwerk. Tijdens de onthulling speelt de stadsbeiaardier op het carillon van de Domtoren.
Hierna kijken Koningin Máxima en de burgemeester naar de binnenkomst van de Sint Maarten Parade. Deze lampionnenoptocht door de binnenstad vindt jaarlijks plaats rond de naamdag van Sint Maarten, de patroonheilige van Utrecht. 
Tot slot gaat Koningin Máxima in gesprek met het restauratieteam en met de organisatoren van de Sint Maarten Parade. Ook krijgt zij in het afsluitende gesprek een toelichting op het project ‘Van Dom tot Steengoed’ waarbij restmateriaal van de Domtoren is gebruikt voor nieuwe objecten.

RVD, nr. 264