Prinses Beatrix bij opening tentoonstelling ‘Queens by Andy Warhol’ op Paleis Het Loo

Hare Koninklijke Hoogheid prinses Beatrix der Nederlanden is donderdagmiddag 10 oktober op Paleis Het Loo in Apeldoorn aanwezig bij de opening van de tentoonstelling ‘Queens by Andy Warhol’. Op de tentoonstelling is de serie ‘Reigning Queens’ van kunstenaar Andy Warhol te zien.

Prinses Beatrix is aanwezig bij het openingsprogramma, bezoekt de tentoonstelling en spreekt hierna met onder meer de conservator over de totstandkoming van de tentoonstelling. 

In 1985 maakte Andy Warhol een serie zeefdrukken van de op dat moment enige regerende koninginnen ter wereld. Hij maakt vier portretten van Koningin Beatrix, van Koningin Margrethe II van Denemarken, van Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk en van Koningin Ntombi Twala van eSwatini, voorheen Swaziland. De ‘royal edition’ bestaat uit zestien met diamantstof afgezette zeefdrukken en is onderdeel van de collectie van Paleis Het Loo. In verband met de kwetsbaarheid van het materiaal is het voorlopig de laatste keer dat de serie portretten te zien is. 

De tentoonstelling ‘Queens by Andy Warhol’ is van 12 oktober 2024 tot 1 januari 2025 te zien op Paleis Het Loo.

RVD, nr. 262