Koning opent duurzame asfaltcentrale

Zijne Majesteit de Koning opent op donderdagmiddag 24 oktober een duurzame asfaltcentrale van Van Gelder Groep in Nijkerk. In deze energiezuinige centrale kan Van Gelder honderd procent biobased en gerecycled asfalt produceren.  

Jaarlijks gaat Van Gelder in de nieuwe centrale 450.000 ton duurzaam asfalt maken. Dat is zeven procent van het totale jaarlijkse asfaltvolume van Nederland. Daarmee draagt het familiebedrijf bij aan het verduurzamen van de Nederlandse bouw- en infrasector.

Koning Willem-Alexander verricht de openingshandeling en krijgt daarna een rondleiding door de asfaltcentrale. Tijdens de rondleiding krijgt hij uitleg over het productieproces en spreekt hij met medewerkers van onder meer het laboratorium en de controlekamer.

Van Gelder produceert asfalt vanaf 1986. Sindsdien zijn er allerlei nieuwe technieken ontwikkeld die het mogelijk maken om duurzamer te produceren. De nieuwe asfaltcentrale, Asfaltproductie Midden-Nederland, produceert het asfalt op ongeveer honderddertig graden, in plaats van de gebruikelijke honderdtachtig graden. Zo’n 3.000 zonnepanelen zorgen voor de verwarming van de bitumentanks en kantoren. Doordat de nieuwe centrale gebruik maakt van een indirect verwarmde trommel, worden emissies verminderd. Een geavanceerde bronafzuiging en filterconstructie verminderen de emissies en de geur.

Van Gelder bouwt de centrale modulair op, waardoor de centrale in de toekomst eenvoudig geschikt gemaakt kan worden voor bijvoorbeeld het gebruik van groene waterstof. Bij de nieuwe centrale komt ook een innovatielab. Hier ontwikkelt én onderzoekt Van Gelder de verwerking en de productie van het asfalt om verdere verduurzaming te versnellen en nog stiller asfalt te realiseren.

RVD, nr. 245