Koning brengt werkbezoek aan Dtv Oss vanwege vijftigjarig bestaan lokale publieke omroep

Zijne Majesteit de Koning brengt woensdagochtend 2 oktober een werkbezoek aan de lokale omroep Dtv in Oss, ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Nederlandse lokale publieke omroep. Vertegenwoordigers van diverse lokale omroepen informeren de Koning over de verantwoordelijkheden en uitdagingen van de lokale omroep en lichten toe hoe zij hun journalistieke werk uitvoeren binnen hun gemeente en streek.

Dagelijks zetten zo’n 215 lokale publieke omroepen zich in voor de nieuwsvoorziening in 342 gemeenten. Dit werk wordt uitgevoerd door honderden professionele journalisten, redacteuren en technici, ondersteund door meer dan 10.000 vrijwilligers. Lokale omroepen onderscheiden zich van regionale en landelijke omroepen door een media-aanbod dat gericht is op de directe leefwereld van de kijker en luisteraar en met kennis van de lokale vragen die er spelen. De sectororganisatie Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) zet zich in voor een onafhankelijke lokale publieke omroep die de lokale democratie versterkt en mensen stimuleert actief bij te dragen aan de gemeenschap. Dtv, met omroepen in Oss-Bernheze, ’s-Hertogenbosch en Uden, is een voorbeeld van de ontwikkeling en professionalisering van de lokale journalistiek.

De Koning spreekt tijdens het werkbezoek met vertegenwoordigers van lokale publieke omroepen over het ontstaan, de functie en de ontwikkeling van de lokale omroep in Nederland. De NLPO geeft een toelichting op de wijzigingen in het lokale omroepbestel, waaronder de professionalisering en de opschaling naar tachtig streekomroepen. Koning Willem-Alexander krijgt vervolgens een rondleiding over de redactie en langs de studio’s van Dtv Oss, waarbij de taken van de lokale publieke omroep aan de hand van praktijkvoorbeelden worden toegelicht. De Koning spreekt met redacteuren en radio- en televisiemakers over de nieuwsgaring, de controle op het lokale bestuur, talentontwikkeling en de verbinding met bewoners. Tevens vertellen medewerkers over de uitdagingen van de lokale omroep, zoals de financiering, de veiligheid van journalisten en ontwikkelingen op het gebied van mediagebruik en kunstmatige intelligentie.

De NLPO organiseert tijdens een jubileumweek van 30 september tot en met 5 oktober verschillende activiteiten om vijftig jaar Nederlandse lokale publieke omroep te vieren. Zo verschijnen er een boek en een podcastserie, is er een speciale televisie-uitzending en wordt er samengewerkt met het Instituut voor Beeld & Geluid om lokale verhalen te belichten. De week wordt afgesloten met de uitreiking van de Lokale Media Awards.

RVD, nr. 244