Koningin Máxima brengt werkbezoek aan Plinkr Nazorg in Rotterdam
Hare Majesteit Koningin Máxima brengt dinsdag 3 september een werkbezoek aan het Werkstation op Zuid in Rotterdam in het kader van Plinkr Nazorg. Dit is een digitale coachingsmethode voor financiële hulpverleners die mensen begeleiden naar een financieel gezonde toekomst en wordt door SchuldenlabNL landelijk opgeschaald. Plinkr Nazorg maakt deel uit van het project ‘Gers met Geld’ waarmee de gemeente Rotterdam de financiële zelfredzaamheid van haar inwoners wil verbeteren. Staatssecretaris Jurgen Nobel, Participatie en Integratie, is ook bij het bezoek aanwezig.
Koningin Máxima en de staatssecretaris wonen eerst een korte presentatie bij over de werkwijze van Gers met Geld met Plinkr Nazorg. Het project helpt Rotterdammers naar financiële zelfredzaamheid na een traject van schuldhulpverlening, bewindvoering en budgetbeheer. Dit gebeurt onder meer door het bijbrengen van digitale financiële vaardigheden voor het op orde brengen van geldzaken en het verminderen van financiële stress. Daarnaast krijgen de deelnemers aan Gers met Geld via de app van Plinkr Nazorg iedere week opdrachten over financiële onderwerpen. Deze worden samen met de coach besproken. Plinkr Nazorg wordt inmiddels in 35 gemeenten toegepast.
Na de presentatie spreken Koningin Máxima en de staatssecretaris met inwoners van Rotterdam die deelnemen aan Gers met Geld en gecoacht worden met behulp van Plinkr Nazorg. Zij vertellen over hun ervaringen en ambities voor de toekomst. Bij het gesprek zijn ook de financiële coaches aanwezig, evenals de wethouder Armoedebestrijding.
Het werkbezoek wordt afgesloten met een rondetafelgesprek met twee wethouders van de gemeente Rotterdam, programmadirecteur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, directeur-generaal sociale zekerheid en integratie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vertegenwoordigers van Gers met Geld en Plinkr Nazorg over de integrale aanpak van armoede en schulden in combinatie met werk- en inkomen. Een van de uitgangspunten is dat organisaties van elkaar leren en effectieve methoden overnemen, in plaats van het wiel opnieuw uit te vinden.
Het Werkstation op Zuid begeleidt mensen met een uitkering naar een baan, stage of leerwerktraject en een duurzaam inkomen. Het is belangrijk dat deze stappen gemaakt kunnen worden vanuit een stabiele financiële situatie zonder stress.
Stichting SchuldenlabNL is opgericht in 2018 als een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen om Nederland schuldenzorgvrij te maken. Partners zijn onder meer gemeenten, rijksoverheid, banken, energieleveranciers en verzekeraars. SchuldenlabNL schaalt onder meer effectieve schuldhulpmethoden op bij gemeenten. Als erevoorzitter zet Koningin Máxima zich in om financiële problemen bespreekbaar te maken, deze in een vroeg stadium te signaleren en aan te pakken.
RVD, nr. 217