Koningin Máxima bezoekt voorbereidingen bloemencorso Zundert

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt op vrijdagmiddag 30 augustus een bezoek aan de voorbereidingen van bloemencorso Zundert. Dit grootste dahliacorso ter wereld vindt dit jaar op 1 september voor de 82e keer plaats. Koningin Máxima bezoekt in drie buurtschappen vrijwilligers die wagens aan het bouwen zijn en gaat met hen in gesprek over de werkzaamheden en het belang van het corso voor Zundert en de onderlinge saamhorigheid.

Het corso van Zundert bestaat uit twintig wagens, die door de inwoners van de twintig buurtschappen worden bedacht en gebouwd. Jaarlijks helpen circa zevenduizend vrijwilligers bij het ontwerpen, bouwen en optuigen van de wagens en het tikken en prikken van de bloemen. Ook het kweken van de dahlia’s, het onderhoud van de bloemenvelden en de organisatie van het evenement zelf gebeurt door de onbezoldigde inzet van de Zundertse gemeenschap. De buurtschappen strijden vervolgens met elkaar om de mooiste wagen. Het eerste corso ontstond in 1936 ter ere van de verjaardag van Koningin Wilhelmina. Het corso Zundert is als Nederlandse traditie opgenomen in de Unesco-lijst ter bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Koningin Máxima bezoekt de corsobouwlocaties in de buurtschappen Helpt Elkander, De Berk en Klein Zundert. Vrijwilligers geven een rondleiding langs de wagens in opbouw en lichten de voorbereidingen die getroffen worden toe. Zij vertellen over de betekenis van het corso binnen de gemeenschap en als verbinding tussen generaties. Koningin Máxima helpt mee met het prikken en tikken van de dahlia’s, waarmee de bloemen op de wagens bevestigd worden. Afsluitend bekijkt ze alle maquettes en gaat ze met vertegenwoordigers van de overige buurtschappen in gesprek.

RVD, nr. 200