Koning bij viering 75 jaar de Zonnebloem

Zijne Majesteit de Koning is woensdagmiddag 4 september in Mirns aanwezig bij de viering van het 75-jarig bestaan van Nationale Vereniging de Zonnebloem. De Koning ontmoet deelnemers en vrijwilligers van de Zonnebloem en spreekt met hen over het streven naar een samenleving waaraan mensen met een lichamelijke beperking vanzelfsprekend en zonder belemmering kunnen deelnemen.

Tijdens het bezoek gaat de Koning in gesprek over de betekenis van de Zonnebloem voor mensen met een lichamelijke beperking, de toekomstplannen van de vereniging en de doelstelling om meer jongeren binnen de doelgroep te bereiken. Daarnaast gaat een van de Zonnebloemdeelnemers met de Koning een stukje fietsen op de Zonnebloemfiets, die mensen met een mobiliteitsbeperking de mogelijkheid biedt tot een fietstocht. Koning Willem-Alexander sluit ook aan bij een belevingsworkshop waarin de impact van een fysieke beperking wordt besproken en kan worden ervaren. Afsluitend ontmoet hij deelnemers en vrijwilligers van een jongerenafdeling die speciaal voor deze gelegenheid een activiteit hebben georganiseerd.

De Zonnebloem zet zich in voor mensen vanaf achttien jaar met een lichamelijke beperking. De vereniging streeft naar een samenleving waar iedereen zorgeloos aan kan deelnemen en creƫert daarom bewustwording rondom toegankelijkheid. Bijna 29.000 vrijwilligers zijn actief in vrijwel elke wijk in Nederland. Met persoonlijk contact, bezoek aan huis en activiteiten voor jong en oud houden zij mensen met een lichamelijke beperking aangesloten bij de samenleving. Ook organiseert de vereniging vakanties die specifiek toegankelijk zijn voor deze doelgroep. De Zonnebloem viert het 75-jarig bestaan het hele jaar door met onder meer de rondreizende fototentoonstelling Samen onbeperkt vooruit, de onthulling van toegankelijk mobiel toilet de ZonnebloemPot en met rolstoeltoegankelijke wandelingen onder de naam Walk 'n Roll.

RVD, nr. 194