Koningin Máxima bij bijeenkomst over financiële educatie in kiesgroeplanden
Hare Majesteit Koningin Máxima neemt donderdagmiddag 23 november in het Johan de Witthuis in Den Haag deel aan een vraag- en antwoordsessie bij een besloten bijeenkomst van het Kiesgroepprogramma van het ministerie van Financiën over de thema’s financiële educatie en financiële gezondheid.
Nederland is actief in verschillende internationale instellingen, waaronder de Wereldbank het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de European Bank for Reconstruction and Development. In de bestuursraden van deze instellingen vertegenwoordigt Nederland (bij het IMF samen met België) de belangen van de zogenoemde kiesgroeplanden. Dit zijn met name landen in Oost- en Zuidoost-Europa. Voor Nederland is het verlenen van technische assistentie aan hen een belangrijke taak. Dat gebeurt in de vorm van het Kiesgroepprogramma waar financiële educatie deel van uitmaakt.
Bij de tweedaagse bijeenkomst in Den Haag spreken de kiesgroeplanden over hun ervaringen met het financiële educatieproject van het Internationale Netwerk voor Financiële Educatie (INFE) van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Deelnemende landen worden geholpen bij het ontwikkelen en invoeren van effectieve methoden om financiële geletterdheid en financiële fitheid van de bevolking te bevorderen. Platform Wijzer in geldzaken is een van de adviseurs van het project. Na de start in 2018, luidt de bijeenkomst in Den Haag de tweede fase van het project in. Daarnaast treden er drie nieuwe kiesgroeplanden toe, Armenië, Bosnië & Herzegovina en Oekraïne.
Koningin Máxima en de thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën gaan in een vraaggesprek in op de thema’s financiële educatie en financiële gezondheid. Als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken zet Koningin Máxima zich al jaren in voor het belang van goed leren omgaan met geld, het voorkomen van schulden, het bevorderen van financiële weerbaarheid en consumentenbescherming. In haar internationale functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling, ligt het accent op het verbeteren van toegang tot en veilig en betaalbaar gebruik van financiële diensten. Dit draagt bij aan betere kansen op economische ontwikkeling. Zowel in internationaal als in Nederland pleit Koningin Máxima ervoor om financiële gezondheid als uitgangspunt te nemen voor het ontwikkelen van financiële producten, diensten en beleid.
RVD, nr. 301