Koningin Máxima en SER-voorzitter bezoeken regio Drechtsteden voor mkb, werk en onderwijs

Hare Majesteit Koningin Máxima, lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, en SER-voorzitter Mariëtte Hamer brachten donderdag 31 maart een werkbezoek aan High Eye in Dordrecht, regio Drechtsteden. Het bedrijf produceert onbemande lange afstandshelikopters die dronebeelden maken voor meerdere doeleinden. Het bezoek ging over regionale samenwerking om onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar te laten aansluiten, ondersteuning daarbij aan mkb-ondernemers en de lokale visie van het mkb en de overheid op de toekomst. Het Comité werkt aan een advies om de dienstverlening aan ondernemers te verbeteren.

Koningin Máxima en Mariëtte Hamer begonnen met een korte rondleiding door het bedrijf. De onbemande helikopters, ook wel brandstof gedreven drones genoemd, worden gebruikt voor het maken van dronebeelden in Nederland en internationaal. High Eye is één van de high-tech bedrijven voor wie het belangrijk is om gekwalificeerd personeel te vinden en te behouden.

Na de rondleiding spraken Koningin Máxima, Mariëtte Hamer en Comitélid Meiny Prins met vier regionale mkb-ondernemers over het afstemmen van het onderwijs op de behoeften van de ondernemers en de impact van de coronacrisis. Bij het tweede gesprek sloten de arbeidsmarkt coördinator van de gemeente Dordrecht aan, de accountmanagers van het regionale mobiliteitsteam Drechtsteden en het ROC Da Vinci College en een mkb-dienstverlener. Er werd gesproken over hoe de regio Drechtsteden mkb-ondernemers helpt bij arbeidsmarktvraagstukken.

Het laatste gesprek was met twee wethouders van de gemeente Dordrecht, de voorzitter van de Federatie Ondernemersverenigingen Drechtsteden en de directeur Hoger Onderwijs Drechtsteden. Daarin stond de ondersteuning vanuit de regionale overheid centraal en of deze aansluit bij de behoeften van de ondernemers en hulpverlening vanuit het veld. Ook de rol van de rijksoverheid kwam aan de orde. Tot slot werden de kansen en uitdagingen voor het mkb in de toekomst belicht.

De gemeente Dordrecht en de regio Drechtsteden - Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht - hebben diverse initiatieven ontwikkeld om onderwijs beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld het om- en bijscholingsprogramma ‘Baas over je eigen toekomst’ voor het mbo, de Dordrecht Academy met tweejarige Associate degree-opleidingen in samenwerking met bedrijven en het programma Perspct voor mensen met een langdurige afstand tot de arbeidsmarkt. Via het online platform WeDo.nl van de gemeente Dordrecht kunnen mkb-ondernemers kennis delen, elkaar adviseren en advies vragen aan de gemeente. De SER werkt met de ‘actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen’ aan een sterke en positieve leercultuur in Nederland, zodat mensen blijven leren en zichzelf blijven ontwikkelen.

Eerder bracht Koningin Máxima samen met SER-voorzitter Mariëtte Hamer in het kader van arbeidsmobiliteit al (virtuele) werkbezoeken aan Stichting de Buitenboordmotor, een onderneming in Rotterdam, het Regionaal Werkcentrum Groot Amsterdam, en de regio’s Midden-Brabant, Utrecht, Gelderse Vallei, Rotterdam en Zwolle.

RVD, nr. 102