Koningin Máxima brengt werkbezoek aan LG Sonic
Hare Majesteit Koningin Máxima heeft donderdagmiddag 17 februari een werkbezoek gebracht aan LG Sonic in Zoetermeer. Dit bedrijf is gespecialiseerd in chemicaliënvrije algenbestrijding door ultrasone geluidsgolven met een laag vermogen. Het werkbezoek ging over thema’s als innovatie, duurzaamheid en doorgroeimogelijkheden van groene start ups.
Het bezoek begon met een presentatie over de impact van bovenmatige algengroei in stilstaand water, zoals meren en (drink)waterreservoirs. Algen kunnen gifstoffen produceren die bij grote hoeveelheden het water bevuilen. Bij een demonstratiemodel van de zogenaamde MPC-Buoy kreeg Koningin Máxima uitleg over hoe ultrasone geluidsgolven door de boei voortgebracht worden. Vanwege het lage vermogen zijn deze niet waarneembaar voor het menselijk gehoor. De geluidsgolven beïnvloeden het drijfvermogen van de algen, waardoor zij geen zonlicht en voedingsstoffen meer kunnen opnemen en vervolgens afsterven. De MPC-Buoy meet daarnaast ook de waterkwaliteit en kan de bloeiperiode van nieuwe algen voorspellen. Deze data worden doorgegeven aan een online platform dat door LG Sonic wordt beheerd. Vanuit dit platform worden de boeien centraal aangestuurd. Het bedrijf is wereldwijd actief.
De rondleiding werd vervolgd in het Research and Development laboratorium waar een toelichting werd gegeven op drie nieuwe start ups van het bedrijf. De eerste, Hydrovolta, is een milieuvriendelijke techniek voor het ontzilten van zeewater voor wereldwijde drinkwatervoorziening. De tweede, LiceSonic, bestrijdt zeeluis in viskwekerijen met ultrasone geluidsgolven. De derde start-up, Globe2Cloud, richt zich op het creëren van innovatieve datatransmissie systemen met wereldwijd bereik.
Tot slot sprak Koningin Máxima met de CEO van LG Sonic, Yousef Yousef en CTO Lisa Brand over de uitdagingen waar groene bedrijven voor staan als zij willen opschalen. Door de coronacrisis hebben start ups en scale ups het vaak moeilijk. Hun cash flow is kwetsbaar terwijl financierings-mogelijkheden beperkt zijn. Daarnaast is door de coronacrisis het animo bij bedrijven en overheden verminderd om prototypes uit te testen. Dit alles bemoeilijkt de doorgroeimogelijkheden van deze zogenaamde ‘Groene Groeiers’. ‘Groene Groeiers’ is een netwerk van VNO-NCW dat bestaat uit ondernemers die investeren in de ontwikkeling van een circulaire economie en energietransitie. Yousef Yousef is tevens voorzitter van dit netwerk.
RVD, nr. 44