Koning bezoekt symposium 200 jaar decoratiestelsel

Zijne Majesteit de Koning is maandagmiddag 23 november in het Nationaal Militair Museum te Soest aanwezig bij het symposium Moed, talent en maatschappelijke verdiensten. De Kanselarij der Nederlandse Orden organiseert dit symposium samen met het Kapittel der Militaire Willems-Orde en het Kapittel voor de Civiele Orden ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het Nederlandse decoratiestelsel.

Beeld: ©ANP / Piroschka van de Wouw
Willem-Alexander ontvangt van auteur Cees Bruin en Jaap de Hoop Scheffer het eerste exemplaar van het boek 'Een hele eer'.

Ridderorden

Nederland kent één militaire ridderorde en twee civiele ridderorden. In 2015 bestaan zowel de Militaire Willems-Orde als de Orde van de Nederlandse Leeuw 200 jaar. De Koning is de Grootmeester van de Nederlandse ridderorden. Tijdens het bezoek neemt hij het jubileumboek over 200 jaar Koninklijke onderscheidingen in Nederland in ontvangst.

Militaire Willems-Orde

De Militaire Willems-Orde is een onderscheiding voor dapperheid. Volgens de wet is het een beloning voor burgers, militairen en eenheden "die zich in den strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw hebben onderscheiden". De dapperheidsonderscheiding werd als eerste Nederlandse ridderorde ingesteld op 30 april 1815 door Koning Willem I.

Orde van de Nederlandse Leeuw

De Orde van de Nederlandse Leeuw is de oudste civiele ridderorde in Nederland. Koning Willem I heeft de Orde ingesteld op 29 september 1815. Iemand komt in aanmerking voor een benoeming in deze orde vanwege prestaties van zeer exceptionele aard voor de samenleving.

Orde van Oranje-Nassau

Een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau wordt verleend aan iemand die zich lange tijd verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappij. De orde is ingesteld op 4 april 1892, tijdens het regentschap van Koningin Emma.

RVD, nr. 343