Koning op werkbezoek bij onderwijsinstellingen in Utrecht
Zijne Majesteit de Koning heeft vandaag, dinsdag 7 april, met minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een werkbezoek gebracht aan het Grafisch Lyceum Utrecht (GLU) en het College Zorg & Welzijn van het Regionaal Opleidings Centrum Midden Nederland (ROC-MN) in Utrecht.
Het bezoek is onderdeel van de reeks werkbezoeken van de Koning met ministers, waarbij de bewindspersoon een deel van het werkterrein van zijn of haar ministerie laat zien. Thema’s van dit werkbezoek zijn vakmanschap, de positie van de leraar, de relatie onderwijs-arbeidsmarkt en regionale samenwerking.
Instellingen van het Middelbaar Beroepsonderwijs vormen vaak het scharnierpunt tussen de snel veranderende behoefte aan vaklieden en het onderwijs. Dat vraagt om flexibele onderwijsinstellingen die zich gemakkelijk aan de eisen van het bedrijfsleven weten aan te passen. Daarnaast moeten talentvolle leerlingen de mogelijkheid krijgen goed door te kunnen stromen naar het vervolgonderwijs. De nauwe verbondenheid van het mbo met de samenleving is vaak direct terug te vinden in de klas. Dit geeft uitdagingen aan de school en de MBO-docent.
Grafisch Lyceum Utrecht
De Koning begon zijn werkbezoek met een bezoek aan het Grafisch Lyceum. Hij sprak daar met studenten en docenten over innovatief vakmanschap. Zo demonstreerden studenten innovatieve toepassingen van actuele technologieën, waarbij ze lieten zien wat mogelijk is in de game- en interactieve industrie, zoals het zelf ontwikkelen van apps en games. Daarnaast was er aandacht voor het onderwijsproject ‘Wij in de wijk’, waarbij studenten een samenwerking aangaan met de gemeente Utrecht, het regionaal bedrijfsleven, maatschappelijke instellingen en wijkbewoners. Ook lieten studenten van het lyceum toepassingen van andere moderne technologieën zien.
Regionaal Opleidings Centrum Midden Nederland
Voor het tweede deel van het werkbezoek bezochten Koning Willem-Alexander en minister Bussemaker het Regionaal Opleidings Centrum Midden Nederland, een van de grootste mbo-instellingen van Nederland met ongeveer 1.700 werknemers en 24.000 studenten. Dit ROC biedt vrijwel alle grote afstudeerrichtingen in het mbo: Automotive, Beauty, Bouw & Interieur, Business & Administration, Creative, Gezondheidszorg, Horeca & Travel, ICT, Sport, Tech, Veiligheid en Defensie, en Welzijn.
De Koning werd onder meer geïnformeerd over het programma ‘de Vreedzame School’ dat een pedagogisch-didactisch antwoord moet zijn op de veranderingen in de samenleving en in de klas. Deze zienswijze beschouwt de klas en de school als een gemeenschap, waarin studenten zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen, en leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. Ook was er aandacht voor peer coaching, een programma waarbij ouderejaars studenten worden ingezet om eerstejaars studenten te begeleiden, coachen en ondersteunen in hun (studie)loopbaan.
RVD nr.85