Koning Willem-Alexander geeft startsein voor nieuwe campagne Maatjes Gezocht
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander geeft op dinsdag 11 november in Museum Catharijneconvent het startsein voor de nieuwe campagne Maatjes Gezocht van het Oranje Fonds. Aansluitend bezoekt de Koning in het museum de tentoonstelling "Ik geef om jou! Naastenliefde door de eeuwen heen". Het Oranje Fonds is hoofdpartner van deze expositie.
Maatjes zijn vrijwilligers die iemand gedurende langere tijd een steuntje in de rug bieden. Dat kan zijn om diegene te helpen bij het leren van nieuwe vaardigheden, het opdoen van nieuwe kennis of door het bieden van sociaal contact. Zo zijn er taalmaatjes, mentoren die jongeren ondersteunen bij hun schoolwerk, maatjes voor mensen met een psychiatrische achtergrond en maatjes om mensen na detentie te helpen een nieuw (vrienden)netwerk op te bouwen.
Het Oranje Fonds zet zich sinds 2006 extra in voor de vele maatjes-, mentor- en coachprojecten in het land. Onder de programmanaam De Beste Maatjes werft het Fonds via een landelijke mediacampagne nieuwe vrijwilligers en brengt het projectleiders samen om kennis uit te wisselen en te delen. Met de campagne werden in de afgelopen jaren zo'n 1.000 nieuwe vrijwilligers per jaar geworven. Door een extra bijdrage uit het Postcode Loterij Vrijwilligers Fonds kan het Oranje Fonds de komende drie jaar opnieuw campagne voeren.
De start van de campagne Maatjes Gezocht vindt plaats in Museum Catharijneconvent, waar tot maart 2015 de tentoonstelling
Ik geef om jou! Naastenliefde door de eeuwen heen
te zien is. Het Oranje Fonds is hoofdpartner van deze tentoonstelling, omdat naastenliefde centraal staat bij alle gesteunde projecten. Voor maatjesprojecten geldt dat in het bijzonder omdat het zo'n directe en intensieve verbinding is tussen twee mensen. In de tentoonstelling zijn ook de verhalen van de maatjeskoppels uit de campagne Maatjes Gezocht opgenomen. De Koning bekijkt de expositie.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.
RVD, nr. 307