Staatsbezoek aan Republiek Korea - programma
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Park Geun-hye op maandag 3 en dinsdag 4 november 2014 een staatsbezoek aan de Republiek Korea (zie RVD-persbericht nr. 273). Zij worden daarbij vergezeld door de minister van Buitenlandse Zaken. Minister Kamp van Economische Zaken leidt gelijktijdig een economische missie.
Het staatsbezoek bestendigt de goede bilaterale relatie en heeft als doel de economische betrekkingen te intensiveren en de samenwerking te bevorderen in sectoren als (innovatieve) hightech ontwikkeling, windenergie en agribusiness. Eveneens wordt aandacht besteed aan de contacten met de in Nederland investerende Koreaanse bedrijven. Het bezoek biedt mogelijkheden om met inzet van het meereizende bedrijfsleven uitwisseling tot stand te brengen tussen overheidsinstanties, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Guus Hiddink reist mee naar Korea als boegbeeld van de economische missie en als lid van de officiële delegatie. Hiddink was bondscoach van het Koreaanse elftal tijdens het WK van 2002 en heeft kennis van de Koreaanse samenleving en een netwerk in Korea.
Korea is lid van de G-20 en behoort tot de 11 landen waarmee de EU een strategisch partnerschap heeft afgesloten. President Park bracht in maart 2014 een officieel bezoek aan Koning Willem-Alexander.
Maandag 3 november
Het staatsbezoek start in de ochtend bij het Seoul National Cemetery, waar Koning
Willem-Alexander en Koningin Máxima een krans leggen bij de Memorial Tower. Aansluitend wordt het Koninklijk Paar officieel verwelkomd door president Park, in Cheong Wa Dae, het presidentiële paleis. Na het welkomstceremonieel en de inspectie van de erewacht, vindt een audiëntie plaats, gevolgd door delegatiebesprekingen.
De ochtend wordt afgesloten met een rondleiding door het Gyeongbokgung paleis, een historisch erfgoed in het centrum van Seoel. Het oorspronkelijke paleizencomplex werd in 1394 in opdracht van Koning Taejo van Joseon gebouwd en is meerdere keren zwaar beschadigd en weer gerenoveerd.
In de middag bezoeken de Koning en Koningin het Dongdaemun Design Plaza (DDP), een nieuw cultureel design centrum. Na een korte rondleiding buiten, opent de Koning de Dutch Design Exhibition, een reizende tentoonstelling van
Dutch Design Awards
in Eindhoven met winnende ontwerpen van 2014.
Het Koninklijk Paar maakt eveneens een korte rondgang langs een expositie van het Kansong Art Museum, waar een aantal objecten van Koreaanse kunstenaars zijn tentoongesteld. Aansluitend vindt in DDP de VNO-NCW rondetafel-bijeenkomst plaats, waarbij Nederlandse CEO's en Koreaanse autoriteiten in gesprek gaan.
In de namiddag zijn de Koning en Koningin aanwezig bij een seminar over een creatieve en lerende economie. De Koreaanse en Nederlandse regeringen kijken beide naar duurzaamheid van hun economisch model en het nationale vermogen voldoende groei te blijven genereren. Ter bevordering van een creatieve economie zet de Koreaanse regering in op het bevorderen van ICT, Research & Development, Innovatie en deregulering. Ook in Nederland speelt dit thema. De WRR kwam in haar onderzoek naar het toekomstige verdienmodel van de Nederlandse economie recent met een reeks aanbevelingen, met name gericht op een voortdurend lerende economie. Bij het seminar spreken Nederlandse en Koreaanse wetenschappers en studenten over de raakvlakken en mogelijke verdere samenwerking. De bijeenkomst vindt plaats in de Jeonggak Temple van de Dongguk University.
In de avond biedt president Park een staatsbanket aan in het presidentieel paleis, waar beide staatshoofden een toespraak houden.
Dinsdag 4 november
De tweede dag van het staatsbezoek start met de opening van een seminar over innovatie voor de parallelle economische missie. Zowel de economische missie als Koreaanse instellingen en bedrijven nemen deel aan deze seminar en matchmaking.
Aansluitend brengt het Koninklijk Paar een bezoek aan het Koreaanse parlement, de National Assembly, waar zij spreken met de voorzitter en partijleiders.
Op de residentie vindt een lunch plaats met CEO's van Koreaanse bedrijven, die in Nederland investeren.
De Koning en Koningin ontvangen in de namiddag de Nederlandse gemeenschap. Het staatsbezoek wordt 's avonds afgesloten, als de Koning en Koningin, bij wijze van contraprestatie, aan de Koreaanse autoriteiten een concert aanbieden van harpiste Lavinia Meijer.
RVD, nr. 268